31e Dicky Woodstock: van The Hollies tot T-Spoon

Steenwijkerwold - De volste festivalposter van Nederland is gereed, dus de voorpret kan beginnen voor de 31e editie van het Dicky Woodstock popfestival. Zo’n veertig acts spelen van donderdag 1 tot en met zaterdag 3 augustus op het terrein aan de Hesselingendijk.

De Grote Tente is voor de zogenaamde headliners, de Rok Tente is voor harde gitaren en mosh pits die de temperatuur doen stijgen, terwijl Pleasure Weiland - ooit begonnen als buitenpodium met dj’s - in de afgelopen uitgroeide tot een tent met een aanbod dat vooral jongeren trekt.

The Hollies

De Grote Tente biedt dit jaar uiteenlopende optredens, van De Jeugd van Tegenwoordig op donderdag tot Danny Vera op zaterdag. Opvallende naam op de donderdagavond is de legendarische Engelse popgroep The Hollies. De groep scoorde in de jaren zestig hits met onder meer ‘Bus Stop’ en ‘He ain't heavy, he's my brother’, maar liet ook in de jaren zeventig van zich horen, zoals met de meezinger ‘The air that I breathe’.

Danny Vera

Afkomstig van eigen (Haagse) bodem is rockband Renée and the Alligators: de oudste groep die ooit op Dicky Woodstock speelt, aangezien de groep onder leiding van René Nodelijk onlangs 60 kaarsjes heeft uitgeblazen. De pure rock ‘n roll - die op donderdagavond klinkt - zou van grote inspiratie zijn voor Golden Earring, de hoofdact van de zaterdagavond. De Earring komt weer terug naar Steenwijkerwold. Het Nederlandse Americana-kopstuk Danny Vera (bekend van tv-programma Voetbal Inside), Bittersweet en The Dirty Daddies maken het zaterdagprogramma in de grote tent compleet.

Boerenrock

De vrijdag staat in het teken van de boerenrock van Mooi Wark, Bökkers, De Boetners, Old Ni-Js en de metal van Undawn (uit Dedemsvaart), Green Lizzard (met een ‘tribute to the 90’s’), Snäggletooth en het Belgische Channel Zero die in de Rok Tente spelen.

Op Pleasure Weiland staan o.a. rapper Def Rhymz, hitmachine T-Spoon, terwijl op de andere dagen op dat podium onder meer Jonna Fraser, Kris Kross Amsterdam en de winnaar van de Jeugd DJ contest te horen zijn.

Ook niet te misen op zaterdag: The Fortunate Sons. De band behoort tot de top van Nederlandse tributebands en speelt sinds jaar en dag het werk van Creedence Clearwater Revival.

Scharrelkip

Tradities zijn én blijven op Dicky, dus de zaterdagmiddag biedt vanaf twee uur het kolderieke Zwientietikken. Ook als onderdeel van de familiedag, waar Henk Wijngaard en Stefania optreden. Ook op herhaling wegens succes: camping De Scharrelkip die de mogelijkheid biedt om te trouwen voor één weekend. Dat leidde vorig jaar tot de aanmelding van twee stellen bij ‘Buitengewoon ambtenaar’ Johan Schoterman. Ashley van Bree uit Steenwijk en Andy van Herwijnen uit Havelte en Merle en Luuk uit De Krim waren toen de gelukkigen. Klaar voor een huwelijksnacht in caravan ‘De Wipkip’.

Voor wie Dicky Woodstock al jaren vaste prik is, weet wat men mag verwachten. Op het terrein hangt een uitstekende sfeer, de voorzieningen zijn uitstekend en muzikaal gezien zijn opvallende namen jaarlijks niet op één hand te tellen. Met een prima evenwicht tussen de grote namen en feestbands uit eigen land, opvallende buitenlandse gasten en een uitgekiende afwisseling tussen pop, rock en hip hop. In 1997 stond zelfs rock ’n roll-legende Chuck Berry op het podium, drie jaar terug nog Status Quo.

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij café De Karre in Tuk, OK Tankstation in Witte Paarden, de Bruna in Steenwijk en boekhandel Zwikstra in Wolwega. Online via www.dickywoodstock.com