Leerlingen herdenken gesneuvelde sergeant Swart

Meppel - Leerlingen van de Anne Frankschool en de Oosterboerschool hebben maandag samen met wethouder Henk ten Hulscher een krans gelegd bij de gedenksteen voor sergeant Anne Willem Swart, in de Oosterboer. Enkele leerlingen lazen een gedicht voor tijdens de plechtigheid.

Vrijdag was het precies 79 jaar geleden dat sergeant Swart sneuvelde in zijn bunker tegenover het Diaconessenhuis. Hij was de enige Nederlandse militair die sneuvelde in Meppel tijdens de Duitse inval.

De Anne Frankschool en de Oosterboerschool leggen, in het kader van 4 mei, ieder jaar een krans bij het monument. De scholen hebben het monument geadopteerd. Jenny Frijlink was namens het Comité 4 en 5 mei aanwezig evenals Jan Jonker van het wijkplatform Oosterboer.

De werkgroep monument Swart, bestaande uit Joop Stokkers, Albert van Aalderen, Wiecher Ponne, (die was verhinderd) en Ebel Zandstra, is voornemens ieder jaar rond 10 mei de gesneuvelde militair te gedenken. Sergeant Anne Willem Swart werd destijds begraven op de katholieke begraafplaats op Hesselingen en is later herbegraven op het militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.