Voedselbank Westerveld is op zoek naar ruimte

Diever/Havelte - Voedselbank Westerveld dreigt dakloos te worden. In een brief aan de gemeenteraad uitten de vrijwilligers hierover hun zorgen.

Voedselbank Westerveld maakt al jaren gratis gebruik van een ruimte in een loods van Reestmond aan de Oeveraseweg in Havelte. Hier worden goederen opgeslagen en vindt de tweewekelijkse uitgifte van voedselpakketten aan cliënten plaats. Er zijn momenteel echter geluiden dat Reestmond gaat verhuizen en de locatie in Havelte van de hand wil doen en deze te koop wil zetten.

Voedselbank Westerveld bedient een zeer kwetsbare groep mensen. Sinds de verhuizing begin 2015 vanuit een kleine ruimte in het Dingspilhuus in Diever naar de ruime Reestmond-loods in Havelte, heeft de vrijwilligersorganisatie de dienstverlening aanzienlijk kunnen verbeteren. Zo beschikt de Voedselbank Westerveld over eigen koelingen en vriezers. Dat geeft mogelijkheden bij met name versproducten. Ook bestaat nu de mogelijkheid om de cliënten zelf te laten kiezen voor brood en groente. In de oude situatie werden door de vrijwilligers pakketten klaargemaakt en verdeeld zonder koelverse producten.

Niet vermengen

In de raadscommissie Sociaal Domein is kwestie gisteravond besproken. Namens Gemeentebelangen Westerveld nam Manou Mulder - van Eerden het woord. Zij voeg zich af wat het college van B en W voor de Voedselbank Westerveld kan betekenen. Zij kreeg bijval van Regina Bos van het CDA. Wethouder Jelle de Haas was duidelijk. ‘Uiteraard heeft dit de aandacht van het college. Wij zijn nadrukkelijk aan het kijken hoe wij de helpende hand kunnen bieden.’ De Haas zei ook dat het samenvoegen van de Kledingbank in Dwingeloo met de Voedselbank geen optie is. ‘Deze mogen niet vermengd worden’, zo zei hij.

Ondertussen hopen de vrijwilligers van de Voedselbank Westerveld dat er snel een passende oplossing wordt gevonden voor de locatieproblematiek. ‘Een meer centrale plek in Westerveld zou daarbij geweldig zijn’, zo schrijven zij. ‘Wie wil onderdak bieden aan een vrijwilligersorganisatie met weinig financiële mogelijkheden, die een ruimte in gebruik heeft waar behalve het af en toe afleveren van producten verder weinig gebeurt. Waar het eenmaal per twee weken tussen 14.00 en 18.00 uur heel druk is.’

In 2018 werden door de Voedselbank Westerveld 56 huishoudens geholpen. In totaal werden 150 monden gevuld. Hierbij ging het om 81 volwassenen en 69 kinderen. In totaal deelde de Voedselbank Westerveld het afgelopen jaar 878 voedselpakketten uit.