Dwingeloo en Diever krijgen eigen kindertheaterfestival

Dwingeloo - Drenthe krijgt een nieuw kindertheaterfestival. Tijdens Pinksteren wordt in en om de dorpen Dwingeloo en Diever de eerste editie van De Sprookjestuinen van Drenthe georganiseerd.

Geen groot festivalterrein, maar zes verschillende tuinen vormen het decor van verschillende sprookjesvoorstellingen voor kinderen. Na een officieel ontvangst van de prinses van Letterland met haar gevolg, verschillende sprookjesfiguren, een zoektocht naar verloren letters en twee dagen ondergedompeld te zijn in sprookjessferen volgt een emotioneel afscheid van de prinses. Het festival wordt georganiseerd door Susanne Hurenkamp van atelier Kleur je Hart uit Geeuwenbrug.

Ze wordt daarbij ondersteund door communicatiespecialiste Alanda de Boer uit Dwingeloo. ‘Ik maak en speel al enkele jaren een voorstelling voor een sprookjesfestival in Arnhem en het leek me erg leuk ook in Drenthe een fantasievol theaterfestival voor kinderen te organiseren’, zo vertelt Susanne die naast werken in haar atelier ook heel graag mag tuinieren. En zo ontstond het idee om een festival te organiseren met voorstellingen in verschillende tuinen. ‘Voordeel voor de kinderen en hun ouders is dat het geen massaal festival is, maar kleine voorstellingen in de rust en ruimte van prachtige in sprookjessfeer getooide tuinen’, zo legt Susanne uit.

Openingsact

De opening van het kindertheaterfestival vindt plaats op Eerste Pinksterdag, zondag 9 juni om 11.30 uur in de tuin van de Oude Pastorie tegenover de Siepelkerk in Dwingeloo. Het monumentale gebouw dat sinds kort wordt bewoond door kunstenaar Wessel Bezemer, vormt een mooi decor voor de ontvangst van Prinses Sprakeloos. Zij is helemaal uit Letterland gekomen om Drentse woorden in haar woordenschat te stoppen.

De openingsact is voor iedereen gratis te bezoeken. Daarna kunnen de kinderen en hun (groot)ouders voorstellingen bezoeken in tuinen in Dwingeloo, Lhee, Eemster, Geeuwenbrug en Diever. De voorstellingen vinden plaats in de theetuin van Kleur je Hart in Geeuwenbrug, het openluchttheater van De Noordster in Dwingeloo, het amfitheater van De Bospub in Lhee, de boerentuin van Jan en Ali Zoer in Eemster, de ecologische tuin van het Dwingelderheem in Eemster en de binnentuin van het Landhotel in Diever. Daar is ook een heus kabouterdorpje te vinden. De voorstellingen zijn in alle tuinen op dezelfde tijd: om 13.00 uur, 14.30 uur en 16.00 uur. Er is tussendoor tijd om de tuinen te bekijken en naar de volgende locatie te fietsen.

Ook de volgende dag, op Tweede Pinksterdag, maandag 10 juni, kunnen de bezoekers weer drie locaties bezoeken en de voorstellingen gaan kijken waarna het festivalweekend tussen 17.00 en 18.00 uur wordt afgesloten met een slotfeest, wederom in de Oude Pastorie in Dwingeloo.

Programma

In de tuinen geven verschillende professionele theatermakers een kindervoorstelling. Susanne stelde een gevarieerd programma van voorstellingen samen. ‘Ik vind het belangrijk dat er voor elke leeftijd wat te doen is en dat de voorstellingen heel verschillend zijn. Van prachtige sfeervolle voorstellingen waar je alleen maar hoeft te genieten tot interactieve vertellingen waar de kinderen een onderdeel worden van het verhaal. Voor de opening hebben we gekozen voor (lokale) spelers in alle leeftijden zodat het een festival van ons allemaal wordt.’

De voorverkoop van passe-partoutkaarten is onlangs gestart. Met de passe-partout kun je alle voorstellingen bezoeken. Deze kaarten zijn te koop in alle sprookjestuinen en de locaties van hoofdsponsor Kinderopvang KaKa in Westerveld. Vanwege de culturele waarde voor kinderen kreeg het festival een bescheiden ondersteuning uit het Cultuurfonds Westerveld. Losse kaarten zijn tijdens het festival te krijgen in de sprookjestuinen. De openingsact op zondag om 11.30 uur en het slotfeest op maandag 17.00 uur in de tuin van de Oude Pastorie tegenover de Siepelkerk in Dwingeloo zijn gratis te bezoeken. Ook het kabouterdorpje in de binnentuin van Landhotel Diever kun je gratis bekijken.

Meer informatie over het festival is te vinden op www.sprookjestuinen.nl en op Facebook en Instagram.