Deelname aan kindregeling lager dan verwacht

Dalfsen/Nieuwleusen - Om kinderen van 0 tot 18 jaar zo goed mogelijk mee te laten doen aan activiteiten in de Dalfser samenleving, is door de gemeente de regeling ‘Iedereen doet mee’ opgezet.

In 2018 hebben 224 kinderen aan deze regeling meegedaan, maar er was op 250 kinderen gerekend. Dit staat in de rapportage over 2018. Kinderen die in aanmerking komen, kunnen op een webshop voor 400 euro aan spullen komen, vaak bij de plaatselijke middenstand. Hoofddoelstelling is dat kinderen mee kunnen doen in de samenleving. Dit kan door de aanschaf van een paar schoenen, maar ook door mee te kunnen met de schoolreis of een lidmaatschap van de voetbalclub. Maar het gaat ook om ontwikkeling, voorlichting en het kunnen omgaan met geld. Naast de kindregeling bestaat in Dalfsen ook het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

In 2018 is veel tijd besteed aan het opstellen van de kindregeling en het functioneel maken van een digitaal platform waar een aanbod van producten en diensten op kan worden geplaatst en waar de kinderen kun bestelling kunnen doen. Voor 2018 werd gewerkt met tegoedbonnen. In mei 2018 is alles gestart met het opzet via de webshop en na enige aanloopproblemen loopt alles nu goed. Uit een kleine enquête over de ervaringen onder zowel ondernemers /maatschappelijk organisaties en ouders/verzorgers is naar voeren gekomen dat men tevreden is over het gebruik.

Aanbod

Eén van de belangrijkste activiteiten in het afgelopen jaar was dan ook het creëren van een zo groot mogelijk aanbod op de webshop. Eind 2018 is het gelukt om landelijke ketens zoals Ter Stal en Scapino (in Ommen) mee te laten doen aan de kindregeling. Hierdoor kunnen kleding, schoenen en andere producten uit het lagere prijssegment via de kindregeling worden aangeschaft. De meeste uitgaven zijn gedaan voor ICT en fietsen.

Voor het overige zijn de bestedingen erg divers; van verjaardagtaarten, knipbeurten, zwemlessen tot autorijlessen en kinderspeelgoed. In de rapportage wordt gesteld dat er momenteel ruimte is voor meer gebruikers uit dezelfde doelgroep van de regeling.