Het is ze gelukt: Alle kinderen zijn wereldkampioen!

Meppel - Meppel heeft het wereldrecord met zoveel mogelijk mensen op hetzelfde moment inkleuren verpulverd. Het vorige record stond op 946 en was in handen van de Chinese stad Xiamen. De leerlingen van Meppel komen nu allemaal in de Guinness Book of Records.

Alle basisschoolleerlingen in de gemeente Meppel uit de groepen 3 tot en met 8 deden vanochtend een poging om wereldkampioen te worden. De 2.461 kinderen gingen met zoveel mogelijk kinderen op hetzelfde moment een kleurplaat inkleuren. En dat is gelukt: 2.249 leerlingen deden dat correct. Ze komen nu in het Guinness Book of World Records te staan. Meppel heeft er sinds 17 mei 2019 in één ochtend maar liefst 2.249 wereldkampioenen bij.

De blijdschap bij de kinderen is erg groot. ‘Nu worden we vast wereldberoemd’, roept Annemijn van de Annefrankschool. Deze school bedacht samen met 5 andere scholen het idee en 9 kinderen mochten model staan (liggen). De omtrek van hun lichamen zijn gebruikt voor de kleurplaten tijdens de recordpoging.

De wereldrecordpoging werd met een spectaculair programma ingeleid, met onder andere een optreden van de Dikdakkers. Ongeveer 3.000 pakjes waskrijt werden uitgedeeld en de kinderen kleurden, binnen de gestelde tijd van 10 minuten, ijverig hun kleurplaten in. Er volgde een spannend moment waarin de toezichthouders in korte tijd alle informatie van de stewards verzamelden om te kunnen bepalen of het record was gehaald. Maar burgemeester Richard Korteland mocht het verlossende woord geven.

Ideeën

De kinderen mochten zelf een idee bedenken waarin ze wereldkampioen in wilden worden. De meest uiteenlopende ideeën kwamen binnen, zoals ‘met alle kinderen de grootste taart maken tussen Meppel en Nijeveen’ of ‘samen een grote KAPLA-toren bouwen naast de Meppeler toren’.

De recordpoging is een idee van de Koepel, een vriendengroep van tien Meppelers met een groot netwerk. ‘Het is een uit de klauwen gelopen idee’, zeggen ze na afloop. ‘Toen alle scholen mee wilden doen, wisten we echt dat het serieus werd.’ Maar spijt hebben ze geen van tienen.

Wat er gaat gebeuren met de kleurplaten is nog onbekend. Wat zeker is, is dat van elke tekening een digitaal figuur wordt gemaakt. Dat kan geprojecteerd gaan worden op de Meppeler Toren, gebruikt gaan worden als opvrolijk behang in scholen of verzorgingshuizen, of het wordt inpakpapier voor de Meppeler winkeliers. ‘Daar hebben we nog geen tijd voor gehad’, zeggen de organisatoren, die allemaal deze week vrij hebben genomen van werk om volledig op de recordpoging te richten. ‘We gaan nu besluiten wat we gaan doen met de tekeningen.’

Later meer.