Bente Meijer blogt over de examens

Meppel - Bente Meijer woont in Meppel en doet examens voor de havo op Stad & Esch. Ze deelt haar ervaringen met de Meppeler Courant:

Vrijdag 10 mei

Ik vind het fijn om een korte tijd, ongeveer 30 minuten, met één vak bezig te zijn en dan verschillende vakken af te wisselen. Ik heb de laatste dagen mijn tijd verdeeld tussen de ochtend en de middag, waardoor ik ’s middags meer tijd had om nog wat leuks te doen zoals, tekenen en sporten.

Mijn eerste examen is Duits. Ik ben een paar maanden geleden begonnen met bijles. Daar heb ik samen met meneer Pover examenteksten gemaakt. Ik weet namelijk dat ik Duits lastig vind. Vorig jaar had ik niet een heel goed cijfer op dit vak en ik wil nu laten zien dat ik ook een hoog cijfer kan halen. Tot een paar dagen van tevoren had ik niet echt last van zenuwen, maar ik begin wel steeds zenuwachtiger te worden nu de eerste examens steeds dichterbij komen.

Maandag heb ik het examen geschiedenis. Voor dit examen heb ik geen zenuwen en als ik eerlijk ben, heb ik er best zin in!’

Maandag 13 mei

‘Mijn eerste examen zit erop. Met de zenuwen viel het wel mee, want ik was best wel kalm.

Er was iets fout gegaan bij het printen van het examen geschiedenis. Niet iedereen zou het hele examen hebben gekregen. Een paar leraren moesten daarom alle examens controleren. Gelukkig was bij iedereen het examen compleet, waardoor we alsnog gewoon op tijd konden beginnen.

De eerste paar teksten gingen goed. Ik snapte de teksten en kon de vragen goed beantwoorden. Er waren 2 teksten die ik moeilijker vond. Dat was dan vooral de tekst over straattaal. Toen ik bij dit onderdeel was aangekomen, was ik trouwens ook een beetje gestrest over de tijd die ik nog had. Maar daar hoefde ik me uiteindelijk geen zorgen over te maken.

Nadat ik deze tekst had gemaakt, wist ik dat ik hier waarschijnlijk de meeste fouten had gemaakt. De laatste paar teksten gingen wel weer beter.Als ik nu terugkijk op mijn examen Duits, had ik er iets meer van verwacht. Toch denk ik dat ik het oké heb gemaakt. Nu maar hopen op een gunstige normering!

Vandaag heb ik het examen geschiedenis. Ik hoop op een goed cijfer. Vooral omdat ik geschiedenis een leuk en interessant vak vind. Ik heb veel geoefend, waardoor ik weet dat ik alles snap en ik de vragen kan beantwoorden. Ik ken alle kenmerkende aspecten dus hoop dat er veel vragen over de kenmerkende aspecten voorbijkomen. Morgen heb ik Engels. Gelukkig ben ik hier goed in en kan ik een goed cijfer halen, waardoor ik mijn gemiddelde cijfer van de examens weer kan ophalen.'

Woensdag 15 mei

‘Na de toets van vandaag ben ik over de helft van mijn examens. Ik ben tot nu toe best tevreden. Duits ging iets minder goed dan ik had gehoopt.

Maandag moest ik het examen geschiedenis maken. Het duurde meer dan 3 uur, maar dit vond ik geen probleem omdat ik het leuk vind om met geschiedenis bezig te zijn. Er werden weinig kenmerkende aspecten gevraagd. Dat vond ik jammer, maar het examen is alsnog goedgegaan. De vragen over de republiek waren het lastigst. De vragen over Duitsland en de Koude Oorlog waren goed te doen. Ik verwacht dat ik voor geschiedenis een voldoende haal.

Omdat ik veel Engelse boeken en Engelse films kijk, verwachtte ik dat het examen wel goed zou gaan. Ik kon de teksten goed lezen. Vooral de tekst waarin Scarlett Johansson en Benedict Cumberbatch als voorbeeld werden genoemd, vond ik leuk om te lezen omdat ik films met deze acteurs heb gezien. Bij het nakijken bleek dat ik de vragen bij de tekst die ik het lastigst vond toch allemaal goed had. Ik hoop dat je dit terug kunt zien in mijn cijfer voor het examen Engels.

Vandaag heb ik het examen maatschappijwetenschappen. Hier ben ik wel zenuwachtig voor. Nu is het afwachten wat mijn cijfer wordt.’

Vrijdag 17 mei 

‘Nog twee examens te gaan. Woensdag had ik maatschappijwetenschappen. Hier was ik erg zenuwachtig voor. De avond van tevoren en de ochtend voor het examen heb ik nog zitten leren. Ik heb de belangrijkste dingen nog doorgenomen en over lastige kernconcepten instructiefilmpjes bekeken. Wat ik lastig vond, was dat ik niet zo goed wist wat ik van dit examen moest verwachten. Maar gelukkig is het goed gegaan, beter zelfs dan ik had verwacht. Hier ben ik erg blij om.

Gisteren had ik het examen Nederlands. Gelukkig waren de teksten niet heel lang. Ik vind dit fijner dan 1 tekst lezen van ongeveer 15 alinea’s. De teksten waren ook leuk om te lezen. Vooral de eerste twee teksten.

De eerste tekst ging over fomo; Fear of missing out. Dit betekent dat mensen tegenwoordig bang zijn om iets te missen, vooral op social media. De tweede tekst vond ik ook leuk om te lezen. Deze tekst had de titel ‘Stappen in de woonkamer.’ Ik heb over Nederlands best een goed gevoel.

Nu heb ik lekker een extra dagje weekend. Na het weekend heb ik nog kunst algemeen en aardrijkskunde. Het leren voor kunst algemeen vind ik niet erg omdat ik het interessant vind en daarom heb ik ook best zin in dit examen. Ik ben wel iets zenuwachtiger voor aardrijkskunde. Aardrijkskunde is best lastig maar ik begrijp het steeds beter. De oefenexamens kan ik ook steeds beter maken.

De laatste twee examens komen vast goed! 

Maandag 20 mei

‘Ik heb dit weekend nog goed geleerd voor de laatste twee examens: kunst algemeen (kua) en aardrijkskunde. Het examen van kua gaat over de verschillende soorten kunst, zoals beeldende kunst, bouwkunst, dans en muziek in verschillende tijdperken. Wij moeten de cultuur vanuit religie leren en ook hofcultuur, burgerlijke cultuur, romantiek en realisme en de cultuur van het moderne en tot slot de massacultuur. Er worden dan verschillende soorten vragen gesteld op het examen. Soms moet je iets uitleggen naar aanleiding van een foto, maar er komen ook altijd filmpjes in het examen voorbij.

Het examen aardrijkskunde gaat over verschillende domeinen: wereld, aarde, leefomgeving en Brazilië. Het domein Brazilië is nieuw voor mij, want vorig jaar stond Indonesië centraal. Wat je moet weten over dit domein is wel hetzelfde maar je moet het nu alleen toepassen op Brazilië. Het thema leefomgeving gaat over de rivieren en steden. Aarde gaat onder andere over vulkanisme, aardbevingen, subductiezones en het gaat over het klimaat en landschapzones. En het domein wereld gaat vooral over globalisering, wereldhandel en ongelijkheid tussen mensen in landen en ongelijkheid tussen landen.’ 

Woensdag 22 mei 

‘Mijn examens zitten erop. Mijn laatste examen was aardrijkskunde. Thema’s die op het examen aan bod kwamen, waren globalisering, vulkanen, gesteente, Brazilië en rivieren.

Ik ben nooit supergoed geweest in aardrijkskunde. Maar ik zie wel een verschil met vorig jaar, want ik snap het beter. Wat ik vorig jaar lastig vond, vind ik nu het leukste onderwerp. Dit is het domein aarde. Dat gaat over vulkanisme en platentektoniek. Brazilië was nieuw voor mij, maar volgens mij ging dit thema ook wel goed. Ik hoop dat ik een voldoende heb. Daar zou ik heel blij mee zijn.

Afgelopen maandag had ik het examen kunst algemeen (kua). Het eerste deel, over het Amsterdams Centraal en het Rijksmuseum, vond ik het moeilijkst maar gelukkig kon ik de vragen wel gewoon beantwoorden. Verder vond ik dit examen goed te doen.

De examenperiode ging heel snel voorbij. De toetsen vielen ook erg mee. Van Duits had ik iets meer gehoopt. Volgens mij ging geschiedenis goed en over Engels en Nederlands ben ik ook tevreden. Voor maatschappijwetenschappen was ik heel erg zenuwachtig, maar dit examen ging ook goed. Ik heb het gevoel dat ik de examens beter heb gemaakt dan vorig jaar. Het examen aardrijkskunde vond ik het moeilijkst. Ik vind het sowieso een lastig vak. Dit kwam ook omdat ik het al altijd moeilijk vond om het antwoord op een vraag goed te formuleren.

Het examen maatschappijwetenschappen ging beter dan verwacht. De examens over kua en geschiedenis gingen volgens mij ook goed, maar dit weet ik niet zeker. Ik heb deze vakken niet nagekeken, maar mijn gevoel hierover is wel positief. Ik hoop heel erg dat ik dit jaar wel de vlag mag uithangen. Ik heb het gevoel dat mijn examens goed zijn gegaan, dus als ik af ga op mijn gevoel denk ik wel dat ik slaag. Maar 12 juni wordt wel een heel spannende dag!’