Informatieavond over vaccineren is een succes

Staphorst - Mensen betrouwbare informatie geven over vaccineren, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken. Dat was het doel van de vaccinatieavond die maandagavond plaatsvond in het gemeentehuis van Staphorst. Zeventig burgers kwamen hier op af.

Vanaf 1 januari 2019 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van dit Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatieraad in Staphorst is 78 procent Dat is relatief laag. Het was een paar jaar geleden 80 procent. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moet 95 procent van de peuters gevaccineerd zijn tegen het zeer besmettelijke mazelen om ‘groepsimmuniteit’ te garanderen. Deze ziekte kan dodelijk zijn. De gemeente wil de vaccinatiegraad laten stijgen, maar tegelijkertijd de keuzevrijheid benadrukken.

Informatie

De Nederlandse Patiënten Vereniging gaf uitleg over wat uit de Bijbel gehaald kan worden. Voors en tegens zijn uit het Woord te destilleren. De GGD gaf wetenschappelijke informatie en de organisatie probeerde de talloze broodjes aap-verhalen te ontkrachten. Vaccineren is volgens de GGD aan te bevelen voor iedereen.

Het is volgens de gemeente goed mogelijk dat er meer van dergelijke informatieavonden worden gehouden. Zeker omdat de gemeente nu ook verantwoordelijk is ‘We zijn zeer tevreden over de opkomst’, aldus een woordvoerster van de gemeente Staphorst.