Weerribben-Wieden wil kanoparadijs van Europa worden

Ossenzijl - Nationaal Park Weerribben-Wieden wil het kanoparadijs van Noordwest-Europa worden. Ondernemers, natuurorganisaties en kanoliefhebbers slaan daarvoor de handen ineen. Samen brengen ze vanaf vrijdag 24 mei de faciliteiten voor ervaren en beginnende peddelaars op een hoger peil. De verwachting is dat daardoor nog meer kanoërs en kajakkers in Weerribben-Wieden komen varen.

De betrokken partijen werkten de afgelopen periode onder begeleiding van Weerribben-Wieden Marketing de plannen uit. Thea Peters van Nationaal Park Weerribben-Wieden ziet de laatste jaren al een duidelijke groei van het aantal peddelaars uit onder meer Duitsland en België.

De samenwerkende partijen reiken peddelaars van alles aan voor een paar uurtjes op het water of een meerdaagse trektocht. Ze zorgen voor benodigde materialen, lessen, reisinformatie, natuurbeleving, horeca en overnachtingsmogelijkheden. Speerpunten zijn onder meer een goed aanbod van duidelijk gemarkeerde aanlegplekken en kanoroutes, meerdaagse routes met tentovernachting en een kano-vierdaagse door Weerribben en Wieden.

Van b&b naar b&b

Verder werken ondernemers en organisaties aan arrangementen voor kanovaren onder begeleiding van een gids en begeleider en overnachtingsmogelijkheden in huisjes aan het water. ‘Bijzonder is ook de mogelijkheid om van bed & breakfast naar bed & breakfast te peddelen, terwijl de ondernemers zorgen voor het vervoer van de bagage naar de volgende accommodatie’, aldus Peters, die blij is dat veel gastheren van het Nationaal Park meewerken aan het initiatief. De lancering van dit concept vindt plaats op 24 mei bij het Buitencentrum in Ossenzijl. Samenwerkende partijen zijn verder Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Recreatiebedrijf De Kluft, Camping Kleine Belterwijde, Kanoschool Herbie Bird en verschillende B&B-accommodaties, verenigd in Kano&Bed Weerribben-Wieden.