Open huis in duurzame woning

Nieuwleusen - Duurzaamheid is voor ons meer dan alleen het veranderen van installaties in de woning. Het is een levensstijl geworden waar voeding en bijvoorbeeld de aanschaf van meubels ook onderdeel van uitmaken.

Ook dit jaar heeft het echtpaar hun woning opengesteld voor belangstellenden tijdens de Thematours, een initiatief om inwoners te informeren en te laten zien hoe men een woning duurzaam kan maken. Bij Wim en Netty zijn op deze dag zes bezoekers geweest, een mager resultaat.

Wim en Netty Knotters zijn al jaren actief om hun ideeën en gedachten te verspreiden met als doelstelling: we moeten een betere wereld achterlaten. Wim stelt hierover: ‘We zijn met z’n allen slecht bezig met het milieu. We zijn hier maar even.’ Hij noemt in dit verband het woord respectloos. Zelf is het echtpaar al vanaf de start van de bouw van hun woning, die dateert uit 1987, begonnen verduurzamen. We waren toen al milieuvriendelijk. De architect kreeg de opdracht mee gebruik te maken van de warmte van de zon. Er werd drie dubbel glas geplaatst en hardhouten kozijnen.

Nu zouden ze voor inlands hout kiezen. Jaren later zijn er veel aanpassingen aangebracht om de woning energieneutraal te maken . Een beknopte opsomming: dak isolatie, op de carport ligt nu Noors gras, zonnepanelen, een warmtepomp . Het dak is voorzien van 20 centimeter dikke platen. Een biomassakachel staat in de kamer en verder hebben ze ledlampen.

Waar de instelling vandaan komt om een woning zo duurzaam mogelijk te maken verklaart Wim als volgt: ‘Op de lagere school wilde ik al niet naar school, ik wilde de natuur in, ik had gewoon heimwee om naar buiten te gaan. Ik wil ook nooit iets van het terrein afvoeren: geen groen afvoer.’ Over de woning en duurzaam stellen ze: ‘de woning is klaar. Twee onderwerpen kunnen nog beter: de riolering en het drinkwater.’

De houding van ‘het zal wel niet zo’n vaart lopen’, die ze vaak tegenkomen past hen niet. Soms zakt me de moed in de schoenen stelt Wim. Ook de vragen van veel mensen over het rendement van je investeringen past hen niet. ‘Na ons komen er ook weer mensen’, aldus het echtpaar.

Wie denkt dat alles nu klaar is heeft het mis want het echtpaar richt zich nu op de biodiversiteit. ‘Als je 20 jaar geleden naar Zwolle fietste werd je onderweg begroet door het jubelzang van de vogels. Nu hoor je niets meer; dat is weg.’ Het paar heeft achter in hun tuin een de bloemenweide aangelegd. Enthousiast is Wim over de resultaten. ‘In de bloemenzee worden veel dieren waargenomen, maar ook als ik in de grond woel kom ik veel diertjes tegen. Vroeger kwam je niets tegen, nu wel’.