Meppel telt 7800 geregistreerde donoren

Meppel - In de gemeente Meppel hebben 7800 mensen van 12 jaar of ouder toestemming gegeven voor orgaandonatie. Dat is 27 procent; 12 procent (3.600 inwoners) geeft geen toestemming voor orgaandonatie. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

In totaal hebben 29.200 inwoners in de gemeente Meppel zich ingeschreven in het Donorregister. Steeds meer inwoners van de gemeente Meppel hebben zich geregistreerd in het Donorregister. In 2014 waren dit er nog 24.100. Vorig jaar was dit aantal gegroeid naar 29.000 en voor dit jaar staat de teller dus op 29.200.

In het Donorregister zijn vier keuzemogelijkheden. Naast wel of geen toestemming geven, kan ook aangegeven worden dat de partner of familie beslist, of dat een gekozen persoon een beslissing maakt. In de gemeente Meppel heeft 5 procent aangegeven dat een ander de beslissing moet maken.

Het percentage van het aantal donoren in de gemeente Meppel is sinds 2014 enigszins stabiel gebleven. In 2014 gaf 25 procent van de Meppeler bevolking toestemming voor orgaandonatie en 10 procent gaf geen toestemming. Destijds was 40 procent ingeschreven in het Donorregister. Nu is 43 procent geregistreerd in het Donorregister.

Landelijk stond 42 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder op 2 januari 2019 geregistreerd in het Donorregister. Van de geregistreerden geeft 31 procent expliciet geen toestemming voor orgaandonatie, een jaar eerder was dat 30 procent. Het aantal personen dat toestemming geeft voor donatie neemt jaarlijks toe. In 2019 geeft meer dan de helft van de geregistreerde personen (58 procent) aan donor te willen zijn. Dat betekent dat 24 procent van de Nederlanders ouder dan 12 jaar donor is en 13 procent geen toestemming voor orgaandonatie geeft.

Regio

In de gemeente Staphorst is slechts 13 procent geregistreerd als donor. Alleen op Urk zijn er procentueel met 9 procent minder donoren. In Staphorst geeft 11 procent geen toestemming voor orgaandonatie.

In de provincie Drenthe is een kwart van de inwoners geregistreerd als donor en heeft 12 procent aangegeven geen toestemming te geven voor orgaandonatie.

Nieuwe donorwet

Op 1 juli 2020 wordt de nieuwe donorwet ingevoerd. Deze wet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente in het Donorregister wordt opgenomen. Als zij niet actief een keuze vastleggen, worden ze automatisch geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen orgaan- of weefseldonatie.

Dat houdt in dat familieleden in principe moeten accepteren dat de overledene geen bezwaar had tegen donatie van organen of weefsels. De wet laat wel een mogelijkheid om dat tegen te houden

Het doel van de de nieuwe donorwet is om mensen te stimuleren een keuze te maken in het Donorregister.