Eerste opkomstcijfers in Staphorst en Meppel zijn positief

Staphorst - De eerste opkomstpercentages in Staphorst laten een positief beeld zien voor een goede opkomst. Om 12.00 uur was het percentage 11,23%, dit ligt hoger dan het percentage van 7,96 in 2014.

Er kan op 9 plekken in Staphorst gestemd worden voor het Europese Parlement. Het Dienstgebouw in Rouveen en het Dienstencentrum in Staphorst kenden tot 12.00 uur de hoogste opkomst met ruim 13 procent. In 2014 was het totale opkomstpercentage 52,31 procent. Landelijk was dit toen 37,32 procent. Burgemeester Theo Segers vroeg zich vanmorgen in een tweet al af of dit jaar de 55 procent haalbaar is. 

Bij de verkiezing van de leden van het Europees Parlement kiezen de inwoners de Nederlandse vertegenwoordigers. Nederland wordt vertegenwoordigd door 26 Europarlementariërs. De stemwijzer op eu.stemwijzer.nl helpt bij het maken van de keuze.

Meppel

De laatste tussenstand van de opkomst voor de Europese verkiezingen in Meppel ligt op 21,57%. Vijf jaar geleden lag deze op 18,28%. 

Landelijke opkomst

In het hele land is opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement tot nu toe gelijk aan de vorige stembusgang, vijf jaar geleden. Om 15.30 uur was 19 procent van de stemgerechtigden gaan stemmen, blijkt uit een indicatie van de opkomst van onderzoeksbureau Ipsos.