Saam wil vraaggericht werken

Nieuwleusen - Twee medewerkers van Saam Welzijn, jongerenwerker Hendrik Jan van den Berg, welzijnswerker Marlon Kuiper en stagiaire Max Schaeffer staan woensdagmiddag met de Saam bakfiets op de parkeerplaats voor de supermarkt van AH aan de Backxlaan.

Het is de derde woensdag dat medewerkers van Saam de boer op gaan om ideeën bij de inwoners uit Nieuwleusen op te halen. Was de naam SMON vroeger een bekende naam in Nieuwleusen, Saam moet die plek dat nog veroveren. 

De werkzaamheden en activiteiten van de SMON zijn echter door Saam overgenomen met dit verschil dat Saam in de gehele gemeente Dalfsen actief is en in Staphorst. ‘We willen vraaggericht werken, in gesprek gaan met jong en oud om de burgers beter te leren kennen en weten wat er onder de bevolking leeft.’

Twee onderwerpen staan centraal in de vraagstelling. Ideeën en suggesties ophalen voor het JOOP die bij de Spil staat en ideeën voor het welzijnswerk. Stond in het verleden een ijzeren gebouwtje op de parkeerplaats als JOP nu staat er een nieuw gebouwtje, die moet nog verfraaid worden met een kunstwerk. De JOP is veranderd in een JOOP; een ontmoetingsplek voor jong en oud.

Hendrik Jan van den Berg laat een goot aantal foto’s zien om een indruk geven wat er is ingebracht door de burgers. Al bladerend laat hij zien: de Unie, de Vaart, de Kerkenhoek de scholen, de Spil, het oude gemeentehuis en het beeldje, de brand in de Union fabriek en de kerken. Ideeën die verwerkt moeten worden in het kunstwerk. Voor het werkzijnswerk zijn door de bewoners onderwerpen als noaberschap en ontmoetingsplekken in gebracht.

Hendrik Jan van den Berg: De mensen vinden dat er minder noaberschap is binnen de gemeenschap dat verdwijnt langzamerhand maar daar tegen over stellen ze wel dat ‘ons kent ons’. De mensen groeten elkaar wel. De verandering is een schone taak voor het opbouwwerk. Ook ontmoetingsplekken wordt door veel bewoners genoemd Marlon Kuiper noemt als verbeterpunten al activiteiten als het creatieve café en het verhalen café.