Ondernemen in Meppel: Bart Lever
Door Bart Lever

Online reputatieschade voorkomen

Door een specifieke clausule op te nemen in (samenwerk)overeenkomsten kun je voorkomen dat er online met modder gegooid wordt als de zaken anders lopen dat je had gewild. Voor ondernemers is het beschermen van de online reputatie heel belangrijk.

Een ex-zakenpartner kan je zakelijk kapot maken. Daarom is er sinds enige tijd de sociale mediaclausule.

In veel zakelijke contracten is het al gebruikelijk om met elkaar af te spreken dat bedrijfsgeheimen na het einde van de samenwerking niet naar buiten worden gebracht. Er was in het verleden nog geen goede oplossing voor het tegenhouden van negatieve publiciteit door ex-zakenpartners. Het stranden van een zakelijke relatie kan een ontevreden gevoel geven bij de partij die zich benadeeld voelt. Door de sociale media is het laagdrempelig om iets negatiefs over je voormalige zakenpartner te publiceren.Dit kan een kettingreactie opleveren van andere betrokken partijen of klanten. Online reputatieschade van een bedrijf of ondernemer moeten we niet onderschatten: het kan soms leiden tot het einde van de onderneming.

Als er eenmaal negatieve berichten over je bedrijf of de ondernemer zelf op het internet staan, dan is het ontzettend moeilijk die te laten verdwijnen. Dat soort berichten verspreiden zich als een olievlek over het internet. Nu zijn ondernemers aangewezen op het ‘recht om vergeten te worden’ of moeten naar de rechter stappen. Om online reputatieschade in het zakendoen te voorkomen kunnen we de sociale media clausule opnemen in zakelijke contracten.

Met deze sociale media clausule regel je dat je over elkaar na het einde van de zakenrelatie geen persoonlijke informatie over de ander prijsgeeft op het internet en dat je geen whatsapp berichten en dergelijke op sociale media publiceert. Maar ook bijvoorbeeld niet over het gedrag en de handelswijze van je ex-zakenpartner. Overtreedt een ex-zakenpartner de in de sociale media clausule gemaakte afspraken dan moet diegene aan de ander een flinke boete betalen. Het is ook mogelijk om op een eenvoudige manier de clausule nog toe te voegen aan reeds bestaande zakelijke contracten. Wil je meer weten hierover? Lees dan verder op www.lever.nl of kom gewoon bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van je mogelijkheden.