Restaurant De Tipbrug bestaat 25 jaar

Meppel - ‘Er staat een pand te huur aan de Prinsengracht in Meppel, dat lijkt me een geschikte plek om een restaurant te beginnen.’ Met die woorden stapten Joan en Jenny Westerhof het avontuur in dat restaurant De Tipbrug heet. Op dinsdag 28 mei bestaat De Tipbrug precies 25 jaar.

De eigenaren hebben in al die jaren veel meegemaakt, van recessie tot hittegolf en van rookverbod tot horecastad Meppel. ‘We houden wel van een beetje reuring, dat brengt leven in een stad.’ 

Rustig koffiedrinkend zitten Joan (52) en Jenny (46) Westerhof aan hun eigen stamtafeltje in restaurant de Tipbrug. ‘Er is heel erg veel gebeurd in al die jaren’, vertelt Joan. ‘We zijn vooral heel blij dat we dit werk kunnen doen. Ik ben echt een vakidioot. Eten en drinken is mijn passie, mijn leven. Niet alleen binnen het restaurant. Ik ben altijd bezig met mooie gerechten en goede producten. Ik haal voldoening uit de creativiteit die ik kwijt kan in de gerechten. We hebben eigen leveranciers voor bijvoorbeeld vlees en groente. De inkoop doen we helemaal zelf.’

‘We zijn begonnen met een kleine kaart’, vult Jenny aan. ‘Van bepaalde gerechten hebben we zelfs nooit afscheid genomen. We hebben ze in de loop der jaren in een modern jasje gestoken en per seizoen veranderen de gerechten of de sauzen. Klassiekers als steak tartaar, kalfslever en schnitzel zijn bij ons al 25 jaar verkrijgbaar. Uiteraard is onze kaart wel uitgebreid in al die jaren. Alles is ambachtelijk en vers. En natuurlijk krijgen de gasten de gerechten compleet geserveerd met bijgerechten. Er moet voldoende zijn voor iedereen. Dat vinden we heel belangrijk.’

Genieten doen Jenny en Joan vooral van de gasten. ‘We zijn pas tevreden als gasten voldaan en tevreden naar huis gaan. Ik kan er ook helemaal niet tegen als er achter de schermen iets mis gaat. De gasten merken daar meestal niks van, maar ik wil alles gewoon graag perfect hebben’, zegt Joan. ‘Voor ons is dat een stukje waardering. Het is fantastisch om te zien dat er gasten al 25 jaar met ons meegroeien. Ze komen hier met de kinderen en die kinderen zien we hier ook weer terug als ze volwassen zijn. Dat is zo mooi!’ Jenny: ‘We weten wat ze eten, we weten wat ze drinken, we weten wat er bij ze speelt. Dat vind ik het mooiste aan mijn vak. De mensen. Het contact.’

Een stukje geschiedenis

Het is 1994 als er aan de Prinsengracht in Meppel een pand te huur komt. De toenmalige compagnon van Joan wijst de familie op de mogelijkheden van het pand. Na 5 jaar De Tipbrug stapt de compagnon uit het restaurant en komt Jenny in het restaurant werken. ‘Dus over 5 jaar hebben we weer een feestje’, grapt Jenny. ‘Dan is het mijn jubileum.’

Midden in de crisis, begin 2008, besluiten Joan en Jenny het pand te kopen van de eigenaar. De achterzaal - nu bekend als ‘het achterhuis’ - wordt erbij bedongen. ‘Ik zag zeer veel potentie in het pand, groeimogelijkheden. Maar dan wel het complete pand.’ De koop kan doorgaan. Allereerst hebben zij toen de bovenwoning verbouwd, zodat ze er zelf gezellig kunnen wonen.

In 2009 is het achterhuis in gebruik genomen. Dat is precies 10 jaar geleden. ‘Eigenlijk vieren we dit jaar dus een dubbel jubileum.’ Het achterhuis werd een multifunctionele zaal voor familiefeesten, verjaardagen, jubilea en vergaderingen. Een grote panorama van Meppel siert de gehele zijmuur. ‘De zaal is voorzien van diverse moderne technieken. Er is een computer beschikbaar en er staat een beamer.’

In 2011 is de voorgevel van het restaurant geheel gerestaureerd in authentieke stijl. Meppelers weten zich vast de rode overkappinkjes boven de ramen nog te herinneren. ‘Die moesten weg, op die oubollige dingen waren we vreselijk uitgekeken’, lacht Joan. ‘Nu hebben we de uitstraling die we willen hebben voor ons restaurant. Klassiek, maar toch modern. Familiair, knus en gezellig.’ Daarnaast is er door de eigenaren in de loop der jaren geïnvesteerd in nieuwe tafels en stoelen, maar ook de keuken heeft een grondige renovatie ondergaan. Op dit moment wordt er airco aangelegd in het achterhuis. ‘Je moet meegaan met je tijd. Niet bang zijn om een risico te nemen. Stilstand is achteruitgang.’

Horecastad

Het echtpaar Westerhof heeft in 25 jaren veel meegemaakt. ‘Het meeste komt gewoon op je pad. Dat gaat vanzelf. Je bent ondernemer, dus je onderneemt’, zegt Joan. ‘We hebben de recessie meegemaakt, het rookverbod in moeten voeren, hittegolven overleefd. Wat misschien nog wel het meest opmerkelijke is, Meppel is in al die jaren echt uitgegroeid tot een horecastad. Er zijn veel collega’s bijgekomen. Kroegen en cafés gingen eten serveren. Dat vinden we prima. We zijn met het publiek meegegroeid, maar altijd onszelf gebleven. We zijn om die reden ook nooit bang geweest voor concurrentie. Maak maar wat moois van dit stukje Prinsengracht. Eenrichtingsverkeer, een zebrapad, een paar bankjes. Als aan de andere kant - het stuk bij de Gasfabriek - ook horeca komt, dan brengen we samen wat leven in de brouwerij. Eten, drinken, feesten; dat brengt sfeer en levendigheid in de straat. We zouden graag zien dat de Prinsengracht weer een mooie aanloopstraat wordt. Het is een van de oudste toegangswegen naar Meppel. Maak er weer een visitekaartje voor Meppel van. Alle panden zijn gevuld. Het kan hier bruisen! We houden van reuring, dat brengt leven in een stad!’

Niet voor niets organiseren de eigenaren al 11 jaar het balgenfestival op de zondag tijdens het Meppeler Grachtenfestival. ‘We genieten dan van alle levendigheid om ons heen.’

In het jubileumjaar heeft restaurant De Tipbrug vele leuke acties. Op de Facebookpagina maken zij deze bekend. ‘We vieren het hele jaar een feestje, dus er komen verschillende acties voorbij.’