Vermilion houdt informatiemarkt over 'gaswinning' in Wapse

Wapse - Vermilion wil de gaswinning vanuit het ‘gasveld Diever’ ten noorden van Wapse opnieuw fors uitbreiden. De gasproducent en betrokken overheidspartijen houden daarom woensdag van 17.00 tot 20.00 uur een informatiemarkt in dorpshuis Oens Huus in Wapse.

Gasveld Diever is ‘groter’ en ‘lucratiever’ dan verwacht. Het veld is landelijk een van de meest producerende ‘kleine velden’. Er mag 1,5 miljoen Nm3 (kuub) per dag worden gewonnen. Landelijk wordt gaswinning langzamerhand afgebouwd maar in deze omgeving wordt juist meer gas gewonnen de komende jaren. Vermilion, het Canadese mijnbouwbedrijf uit Harlingen, gespecialiseerd in gaswinning van kleine velden heeft om de 5 tot 10 kilometer in de driehoek van de provincies Drenthe, Overijssel en Friesland ‘kleine velden’.

Vorige maand nog werd de aankondiging van het in productie nemen van veld Weststellingwerf gedaan, januari jongstleden van het veld De Hoeve en de productie uit de velden Eesveen en Vinkega is vertienvoudigd. Aankondiging van het in productie nemen van veld De Blesse wordt binnenkort verwacht. Ook de productie vanuit veld Sonnega is weer gestart. Vanuit de oude putten wordt geboord naar nieuwe (en grotere) ondergrondse voorraden.

Zorgen

Gas DrOvF is een belangengroep voor bewoners rondom de gasvelden in Zuidwest Drenthe, Noordwest Overijssel en Zuidoost Friesland. Jeannette Van der Velde van stichting Gas DrOvF maakt zich ernstig zorgen over de gaswinning. ‘Onze regio is het nieuwe wingewest’, zo zegt ze. ‘Momenteel worden er geen kleine hoeveelheden gas gewonnen zoals in het verleden wel het geval was. Maar wat zijn de gevolgen? Hoe worden de belangen van inwoners meegenomen? De overheidsinstanties zeggen unaniem: ‘geen risico’. Het is daarom voor inwoners heel lastig om een zuiver beeld te krijgen.’

De invloedssfeer van veld Diever is groter dan de oppervlakte van het veld alleen. Vermilion verwacht invloed van gaswinning in Wapse in een gebied dat zich uitstrekt 10 kilometer vanaf de randen van het veld. Dat betekent dat naast Wapse, Wittelte en Diever bijvoorbeeld ook de dorpen Dwingeloo, Eemster, Dieverbrug, Diever, Geeuwenbrug, Elsloo, Boijl, Noordwolde, Vinkega, Nijensleek, Frederiksoord, Wilhelminaoord, Vledderveen, Doldersum, Eesveen, Kallenkote, Uffelte en Wapserveen binnen de invloedssfeer van gaswinning vanuit Wapse vallen.

Verwaarloosbaar

In het nieuwste winningsplan wordt het aardbevingsrisico als gevolg van gaswinning uit Wapse ‘verwaarloosbaar’ genoemd. En dat terwijl vorige winningsplannen voor Wapse een kans op bodemtrilling van 42% aangaven. Nu is het rekenmodel aangepast en zijn er nieuwe inzichten. Toch is de invloedsfeer Gasveld Diever juist opgeschaald van 5 naar 10 kilometer buiten de randen van het veld. ‘Hoe is dat te begrijpen en te verklaren? De meeste mensen in deze regio zijn zich totaal niet bewust dat ze in de invloedsfeer van soms wel 6 gasvelden wonen’, aldus Van der Velde die uitgaat van een hoge opkomst woensdag. ‘Ik hoop dat veel mensen die wonen in de invloedssfeer van gaswinning Wapse woensdag aanwezig zijn. Het is een uitgelezen kans om je vragen te stellen, je te verdiepen, je te laten informeren. Maak gebruik van de geboden mogelijkheid. Gaswinning is niet iets dat we zo maar voor lief moeten nemen in de mooie regio waarin we wonen.’