Voorzet
Door Flip Vellinga

Een prachtig hoofdstuk

Wie iets wil bereiken in de sport heeft naast talent veel doorzettingsvermogen en mentale veerkracht nodig.

Het is mooi wanneer een vereniging over trainers beschikt die de drive hebben om elke dag te investeren in aanstormende jeugd. De weg naar de top ligt vaak bezaaid met veel obstakels. Het is de kunst, vooral bij tegenslagen, om de motivatie vast te houden. Op tennisgebied heeft de stad Meppel een reputatie hoog te houden.

Eredivisie

In 2007 debuteerde MLTC op het allerhoogste niveau: de eredivisie. Dat was destijds een primeur voor de provincie Drenthe. Het team van Meppel werd gecoacht door Silvester Jorna en had in Josien Boverhof de enige exponent van de eigen jeugdopleiding.

MLTC versterkte het team met spelers van buitenaf, van wie de Slowaakse Martina Sucha met een 133e plaats op de wereldranglijst de hooggeplaatste was.

Het avontuur werd geen succes. De resultaten vielen tegen, thuiswedstrijden trokken amper publiek en de vele investeringen brachten de club zelfs tot aan de rand van de afgrond.

Kampioen

Twaalf jaar later ziet de wereld er heel anders uit. Onder aanvoering van trainer Harold Jans is een volledig gerenoveerd MLTC afgelopen weekend kampioen geworden, waardoor de Meppeler tennissers komend seizoen in de hoofdklasse uitkomen. Het is de derde titel in successie. De promotie is een beloning voor het ingezette beleid van de club. Bewust werd een paar jaar geleden de luwte gezocht, om vervolgens met eigen middelen stap voor stap de weg omhoog weer in te zetten.

Het succes van 2019 valt in geen opzicht te vergelijken met de behaalde resultaten in het verleden. Het huidige MLTC wordt gevormd door jonge, hongerige en talentvolle spelers, die niet alleen een hecht collectief vormen, maar ook de herkenbaarheid hebben teruggebracht. De tennisliefhebbers in Meppel kunnen zich weer identificeren met de ploeg. Dit is een goed stel.

Winnaar

Grote man achter het succes is uiteraard Harold Jans. Als jonge verslaggever zat ik al tegenover hem, toen hij aan het begin van zijn carrière stond en met een aanstekelijk enthousiasme vertelde over zijn ambities.

In zijn leeftijdscategorie was hij de beste van Nederland en uiteindelijk heeft hij er alles uitgehaald, met mooie resultaten in binnen- en buitenland. Hij is een echte winnaar en tracht die mentaliteit over te brengen op zijn team. Niet voor niets is zijn oneliner: ‘Opgeven is voor altijd, pijn voor even’.

Respect

Als coach van MLTC heeft hij heel nadrukkelijk zijn stempel gedrukt op de huidige successen. Ik ken weinig trainers die zo fanatiek en met zo veel passie hun werk uitoefenen. Zelfs wanneer Harold Jans een appje stuurt, druipt de energie daarvan af. Natuurlijk was hij zondag blij, dolgelukkig zelfs, maar hij is niet iemand die op zo’n moment alle eer naar zich toetrekt.

‘Dit is geweldig voor de hele club’, jubelde Jans, die zich nadrukkelijk onderdeel van een groter geheel voelt. Hij is een teamspeler pur sang, die met zijn spelers grenzen heeft verlegd. Dat is bijzonder knap en illustratief voor zijn vakmanschap. Harold Jans heeft met zijn ploeg een prachtig hoofdstuk toegevoegd aan het Meppeler tennisboek. Dat verdient respect en een diepe buiging.