Meppel staat open voor Ton Nam Thai

Meppel - Het was op een zondagmorgen dat Jeroen Goossen en Pae Bumrungkarn besloten hun leven om te gooien en een restaurant te beginnen. Dat was in 2017 en in januari van 2018 opende in de Woldstraat het Thaise restaurant Ton Nam Thai.

Na dik een jaar kunnen de twee concluderen dat het een goede keuze is geweest. ‘Wat me het meest positief is meegevallen, is het aantal mensen dat nog nooit Thais had gegeten, maar er wel voor open staat, ervan geniet en ook terugkomt’, zegt Jeroen. En dan zijn het niet alleen Meppelers die binnenstappen, de gasten komen vanuit de hele wereld.

Eigen restaurant

Jeroen Goossen werkte in een managementfunctie bij het moederbedrijf van grote uitzendorganisaties en kwam na een reorganisatie op straat te staan. Hij vond snel een nieuwe baan, maar kwam al gauw tot de conclusie dat hij wel klaar was met het bedrijfsleven. Zijn partner Pae, afkomstig uit Thailand en werkzaam als kok, had de wens ooit een eigen restaurant te beginnen en op die bewuste zondagmorgen besloten ze de sprong te wagen. Jeroen zag van de baan af en ze gingen op zoek naar een geschikt pand.

Dat vonden de toenmalige Deventenaren in de Woldstraat in Meppel. Inmiddels woont het stel in IJhorst. Ze gaven het restaurant de naam Ton Nam Thai, waarbij Ton Nam staat voor de oorsprong van het leven. ‘We hebben een goed eerste jaar gedraaid, met veel vaste gasten’, blikt Jeroen terug. Goede reacties in het restaurant, lovende recensies op internet en steeds meer toeristen die de weg naar de Woldstraat 67a weten te vinden; zelfs uit Maleisië, Spanje en Israël. Meppel heeft een gemêleerd publiek, hebben Jeroen en Pae gemerkt. ‘De oudste gasten zijn in de negentig, hadden nog nooit Thais gegeten en genieten er ook echt van.’

Streekkeukens

Jeroen en Pae serveren voornamelijk gerechten uit de Aharn Thai-keuken, maar op verzoek kan er ook gekookt worden uit typische streekkeukens. Zo was een groep gasten onlangs zeer verrast met het Isaan-menu dat ze voorgeschoteld kregen, eten uit een gebied in het noordoosten van Thailand. ‘Dit zijn andere gerechten en smaken, voor de gemiddelde gast wat minder toegankelijk en behoorlijk pittig, onder andere door het gebruik van een nogal sterke soort vissaus’, legt Jeroen uit. ‘We gaan binnenkort een Isaan-menu toevoegen aan onze menukaart. Bij de Isaan-keuken komt alles tegelijk op tafel en mag je met je handen eten.’

Groenten en kruiden

De Thaise keuken kenmerkt zich door de verse bereiding van het eten en gebruik van veel groenten. Dat is bij Ton Nam Thai niet anders. Niet alle groenten zijn in Nederland verkrijgbaar, dus wordt hier en daar een aanpassing gedaan. Het doet niet af aan het feit dat er authentiek Thais gekookt wordt, want ‘een Thaise kok kookt met wat hij voorhanden heeft’. Wekelijks komt er vanuit Thailand een zending met verse groenten en kruiden die specifiek bij Thais eten horen, zoals Thaise aubergine en Thaise basilicum, laos, citroengras en -blad. ‘Als je die niet zou gebruiken, dan zou je echt kunnen zeggen dat we het eten aanpassen aan de Nederlandse smaak’, legt Jeroen uit. Het eten is daarnaast erg geschikt voor vegetariërs en veganisten en mensen die geen koemelk kunnen verdragen.

Ton Nom Thai heeft ruimte voor 44 gasten en is het ook mogelijk om maaltijden af te halen.

Kijk ook op www.tonnamthai.nl