Generaal Jan Swillens neemt afscheid van kazerne in Havelte

Havelte - 43 Gemechaniseerde Brigade heeft een nieuwe commandant. Generaal-majoor Jan Swillens droeg woensdag het commando over aan brigadegeneraal Roland de Jong. Swillens wordt Directeur Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Vanwege deze functie is hij inmiddels bevorderd tot generaal-majoor. Brigadegeneraal De Jong was tot voor kort Souschef Internationale Militaire Samenwerking. ‘Mannen en vrouwen van 43 Gemechaniseerde Brigade: ik ben trots op onze can-do mentaliteit, op ons moreel en op onze teamgeest. We zorgen voor elkaar en we laten niemand achter. Het was een voorrecht jullie commandant te zijn. En ik ben blij om de brigade over te dragen aan mijn vriend, brigadegeneraal Roland de Jong. Ik ken generaal De Jong sinds augustus 1980, toen we beiden als jonge cadetten aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda begonnen. Roland, je bent klaar voor de klus!’

Swillens startte zijn militaire loopbaan in 1985 als infanterieofficier aan de KMA. Daarna volgde hij de opleiding bij het Korps Commando Troepen (KCT) en haalde zijn groene baret. Juli 2012 werd Swillens commandant Korps Commandotroepen. Vervolgens kreeg hij in 2016 het bevel over 43 Gemechaniseerde Brigade.