‘Gasavond’ in Wapse verloopt rustig

Wapse - Ruim honderd belangstellenden kwamen woensdag af op de informatieavond over de gaswinning in het gebied rond Wapse. Gasproducent Vermilion wil daar met 'vernieuwde' plannen nog sneller het gasveld Diever leeghalen.

Belangstellenden moesten zich van tevoren aanmelden voor de informatiemarkt in dorpshuis Oens Huus. Daarmee leek Vermilion geleerd te hebben van een vorige bijeenkomst eind 2017 in Wilhelminaoord. Daar kwamen ontzettend veel mensen op af. Het leverde uiteindelijk een chaos op met teveel mensen in een te kleine ruimte en ook nog eens mensen die geen antwoorden kregen op vragen die zij hadden.

In Wapse verliep het woensdag een stuk ordentelijker. De medewerkers van het ministerie en de gasproducent hadden ook een speciale cursus gevolgd om alles in goede banen te leiden. Vermilion heeft een nieuw winningsplan ingediend bij de minister van Economische Zaken. In het ‘vernieuwde’ plan staat dat de gasproducent tot 2035 de gaswinning in het gasveld Diever wil verhogen met 1,8 miljard kuub.

Tegenstanders

Gas DrOvF, een belangengroep voor bewoners rondom de gasvelden in Zuidwest Drenthe, Noordwest Overijssel en Zuidoost Friesland, blijft zich ernstig zorgen maken over de gaswinning. ‘Onze regio is het nieuwe wingewest’, zo zegt ze Jeannette van der Velde uit Kallenkote. ‘Momenteel worden er geen kleine hoeveelheden gas gewonnen zoals in het verleden wel het geval was. Maar wat zijn de gevolgen? Hoe worden de belangen van inwoners meegenomen? De overheidsinstanties zeggen unaniem: ‘geen risico’. Het is daarom voor inwoners heel lastig om een zuiver beeld te krijgen.’

De invloedssfeer van veld Diever is groter dan de oppervlakte van het veld alleen. Vermilion verwacht invloed van gaswinning in Wapse in een gebied 10 kilometer vanaf de randen van het veld. Dat betekent dat naast Wapse, Wittelte en Diever bijvoorbeeld ook de dorpen Dwingeloo, Eemster, Dieverbrug, Diever, Geeuwenbrug, Elsloo, Boijl, Noordwolde, Vinkega, Nijensleek, Frederiksoord, Wilhelminaoord, Vledderveen, Doldersum, Eesveen, Kallenkote, Uffelte en Wapserveen binnen de invloedssfeer van gaswinning vanuit Wapse vallen.

In het nieuwste winningsplan wordt het aardbevingsrisico als gevolg van gaswinning uit Wapse ‘verwaarloosbaar’ genoemd. En dat terwijl vorige winningsplannen voor Wapse een kans op bodemtrilling van 42% aangaven. ‘Hoe is dat te begrijpen en te verklaren? De meeste mensen in deze regio zijn zich totaal niet bewust dat ze in de invloedsfeer van soms wel 6 gasvelden wonen’, aldus Van der Velde.


Gerelateerd nieuws