Staphorst stopt met het project Keetkeur

Staphorst - De gemeente Staphorst stopt met het project Keetkeur van Plattelandsjongeren. De doelstellingen zijn niet of nauwelijks gehaald. Het project kostte 30.000 euro.

In 2017 en vorig jaar probeerde de organisatie Plattelandsjongeren in contact te komen met jongerenketen in Staphorst. Dat lukte deels. Staphorst brengt het ketenbeleid nu onder in het lokale gezondheidsbeleid, waarin preventie als het gaat om alcohol en drugs speerpunten zijn.

De gemeente wil de komende jaren inzetten op het vergroten van de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van ouders. De gemeente ziet jongerenketen niet per se als een probleem. Het hoort bij de plattelandscultuur. Het alcoholgebruik en brandgevaarlijke zaken binnenin een keten vormen wel een probleem. Het doel was dan ook om met de keetjongeren en hun ouders in contact te komen om zo het gesprek aan te gaan.

Jongeren

Met opzet was de onafhankelijke organisatie Plattelandsjongeren ingezet. Hier werd voor gekozen, omdat Plattelandsjongeren als onafhankelijke partij kon fungeren. Uit ervaring is gebleken dat communicatie vanuit de gemeente vaak averechts werkt en communicatie vanuit een onafhankelijke partij het opbouwen van een vertrouwensband kan stimuleren. De gemeente bleef achter de schermen via Plattelandsjongeren wel betrokken, maar op afstand. Doel was keetjongeren te bezoeken, keten in beeld te brengen, workshops te geven aan ouders en jongeren om zo handige tips mee te geven over veiligheid en alcoholgebruik. Er kwamen 32 keten in beeld, waarvan zeker 21 actieve. Jongeren waren tussen de 14 en 30 jaar oud.

Keetadviseurs, eigen Staphorster jongeren, zouden de keten moeten bezoeken. Het lukte om er twee te vinden. De doelstelling was om in de looptijd van het project 25 keetworkshops te verzorgen. Het werden er in twee jaar tijd maar zeven. Bij de bezochte keten zijn verbeteringen te zien in praktische en gedragsmatige zin op de gebieden van brandveiligheid, alcoholbeleid, huisregels, betrokkenheid ouders, uitstraling/overlast, EHBO- en noodnummers. Daar waar het lukte, waren er successen.

Acties

Plattelandsjongeren hield diverse online en offline wervingsacties om keten te enthousiasmeren voor een keetworkshop. Ondanks deze inzet online en offline vanuit Plattelandsjongeren, SAAM en de Jongerenraad bleven aanmeldingen en keetworkshops uit.

Plattelandsjongeren kreeg het voor elkaar om meerdere malen met keten in gesprek te komen, jongeren te bereiken die meedenken over verdere acties, en dit stapje voor stapje uit te bouwen. De waarheid is volgens de organisatie ook dat keten zich gesloten opstellen.