Op naar 100 jaar Autobedrijf Jubbega

Meppel/Steenwijk - Jubbega is in de regio een van de oudste autobedrijven. In 1924 bedacht de ondernemende Roelof Jubbega wat met auto’s te gaan doen.

Vanuit de melksalon aan de Oosterstraat in Steenwijk begon hij met autoverhuur, taxi en ziekenvervoer. Achter de melksalon was een garage gelegen. Op de muur hing het reclamebord van Citroën (telefoonnummer 161). In 1930 kreeg Jubbega het Citroën-dealerschap. Naast Citroën verkocht het bedrijf DKW auto’s en motoren. Ook vrachtwagens werden verkocht.

De dertiger jaren was crisistijd. Voor Jubbega het moment een nieuwe garage te bouwen aan de Noordwalstraat in Steenwijk en later aan de Burgemeester Goeman Borgesiusstraat. De beide jongste zoons, Jo en Aaldert, gingen het bedrijf exploiteren. Na de Tweede Wereldoorlog pakte de Jubbega’s van alles op. Militaire jeeps, Ferguson tractoren, DAF vrachtwagens werden verkocht. De eerste DAF verkocht Jubbega aan Jan Krediet.

VW-dealer

In 1948 werd het autobedrijf officieel VW-dealer, één van de eersten in Nederland. Volkswagen maakte een enorme groei door. Het bedrijf in de binnenstad groeide uit z’n jasje. Er werd in 1974 nieuw gebouwd aan de Tukseweg in Steenwijk. Naast VW verkocht Jubbega ook Audi. Roel, de kleinzoon van de oprichter, was directeur. Jo Jubbega verrichtte de opening. Herman, de jongste zoon van Jo, begon zijn loopbaan in dit bedrijf.

In 1996 begon Herman Jubbega met zijn autobedrijf in Meppel. Dit bedrijf werd ook door Jo Jubbega geopend. Inmiddels zit de vierde generatie Jubbega in het autobedrijf. Jelmer Jubbega voert nu de directie. ‘Ons beleid is een lokaal autobedrijf te blijven, wij willen niet opgaan in de schaalvergroting die her en der plaats vindt. Wij denken zo in staat te zijn de klant optimaal te bedienen. Goede service, herkenbaarheid en een vertrouwd adres’, zegt Jelmer.

Binden

‘Ons familiebedrijf weet ook medewerkers aan zich te binden. Het voordeel is dat zij de klant kennen, zij kennen de producten goed, er wordt regelmatig getraind en wij investeren in de modernste apparatuur. Iedere monteur heeft zijn eigen tablet, waarmee hij contact met de receptie/klant onderhoudt.’

Autobedrijf Herman Jubbega is gelegen aan Blankenstein 520 te Meppel, tegenover de McDonalds. Jelmer: ‘Proef het verschil tussen een familiebedrijf en een lokale vestiging van een keten. En maak ook eens kennis met het product Mitsubishi (wat in het Japans, de drie diamanten betekent). Moderne kwaliteitsauto’s, met hybride en elektrische aandrijving.’

Op www.hermanjubbega.nl is ook de voorraad occasions te zien.