TC Suthwalda eindigt als derde en speelt play-offs om landstitel

Zuidwolde - Op de laatste competitiedag in de eredivisie voor heren moest TC Suthwalda spelen tegen de nummer vier: HealthCity- Arnolduspark uit Hoofddorp. Het onderlinge verschil tussen deze teams was voor aanvang van dit duel twee punten in het voordeel van de tennissers van Zuidwolde. Een gelijkspel zou plaatsing betekenen voor de play-offs, op 15 en 16 juni in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Het team uit Hoofddorp kwam met een sterke ploeg, maar wel zonder de Belg Germain Gigounon, ooit deelnemer in het hoofdtoernooi van Roland Garros in 2015. Hij had verplichtingen als coach van de Belgische profspeelster Wickmayer.

In niveau gegroeid

Onder tropische omstandigheden begonnen Jarno Jans en Mattheo Knoop van TC Suthwalda hun wedstrijd tegen respectievelijk Stijn Pel en de Duitser Patrick Elias. Het duel van de jonkies Jarno Jans (18) en Stijn Pel (17) werd duidelijk gewonnen door Jans, die wederom bewees sterk in niveau gegroeid te zijn gedurende deze competitie. Hij speelde duidelijk een tempo te hoog voor Pel, die toch al twee internationale ITF-toernooien op zijn naam heeft staan. Uitslag: 6-3, 6-3.

Ook Knoop speelde een goede wedstrijd, maar kwam iets tekort tegen Patrick Elias, die enkele jaren geprobeerd heeft het te redden in het profcircuit, maar nu op iets lager niveau zijn centen verdient. Boy Westerhof, kopman van het Suthwalda-team, speelde tegen de ervaren veteraan Dennis van Scheppingen, inmiddels 43 jaar. Een oud-prof die nog Davis Cup en 14 Grand Slams heeft gespeeld. De eerste set kenmerkte zich door harde opslagen en korte balwisselingen. Na breaks over en weer werd de set in het voordeel van Westerhof met 7-6 (2) beslist. Aan het einde van de eerste set greep Van Scheppingen al een paar keer met een van pijn vertrokken gezicht naar zijn ribbenkast. Hij bleek een buikspier zodanig te hebben verrekt, dat hij bij de stand 1-1 in de tweede set moest opgeven.

Risicovol spel

Naast Westerhof was inmiddels Tim van Terheijden begonnen met zijn partij tegen Deney Wasserman, een 18-jarig talent dat vorig jaar nog de laatste 16 haalde op het juniorentoernooi van Roland Garros. Wasserman speelde alle ballen voluit, met het risico op veel fouten, maar die waren er bijna niet in de eerste set: 3-6.

In de tweede set was Van Terheijden wat meer gewend aan de knalharde ballen van Wasserman en hij won de set met 6-4. Toch werd het geweld hem ook in de derde set te veel: 3-6. Tussenstand na de vier singles: 2-2.

Tussenstanden

Via internet werden de tussenstanden bij de andere wedstrijden nauwlettend gevolgd, en bleek dat bij 2-4 verlies de mannen van TC Suthwalda naast de play-offs zouden grijpen. Er stond dus wat op het spel bij de dubbels. Van Terheijden en Westerhof deden wat van ze verwacht werd, maar het krachtsverschil werd pas duidelijk in de match-tiebreak van de derde set: 10-5. Hiermee waren de play-offs een feit.

Een punt extra uit de dubbel van clubtrainer Floris Kilian en Mattheo Knoop zou betekenen dat Lewabo, met Thiemo de Bakker, in de halve finale zou worden ontlopen. Helaas verloren zij de derde set met 11-9 van Elias en Wasserman. Eindstand: 3-3. TC Suthwalda-Sportverlichting.com eindigde hierdoor als derde en speelt in de play-offs op zaterdag 15 juni tegen de nummer 1 Lewabo of de nummer 2 Spijkenisse.

Een prachtig slot van een prima verlopen debuut in de hoogste Nederlandse klasse, een topprestatie voor de club uit Zuidwolde, die volgens de tennisbond de zaken prima voor elkaar heeft.