Hart voor Dalfsen wil AED’s verplaatsen

Dalfsen/Nieuwleusen - Hart voor Dalfsen, het initiatief van een groep Dalfsenaren, wil het bereik van AED’s beter maken. Daarom stelt de groep 5300 euro beschikbaar om de AED’s van binnen naar buiten te verplaatsen.

Nu hangen in de gemeente Dalfsen veel AED’s in gebouwen die alleen toegankelijk zijn tijdens kantooruren, ze staan niet openbaar aangemeld of zijn niet binnen zes minuten beschikbaar. Wanneer iemand een hartstilstand heeft, is het van groot belang dat er zo snel mogelijk met reanimeren wordt gestart. De inzet van een AED (Automatische Externe Defibrillator) vergroot de kans op een geslaagde reanimatie.

Onder de noemer Hart voor Dalfsen is door een aantal Dalfsenaren in het weekend van 5 april een inzamelingsactie gehouden om zoveel mogelijk geld op te halen voor de verplaatsing van de AED’s. Een van de oprichters is Barry Stabij: ‘In onze kennissenkring hebben we de noodzaak van een AED ervaren. Daarom vinden we het extra belangrijk dat AED’s in de gemeente Dalfsen altijd beschikbaar zijn. Met de actie in april hebben we 5300 euro opgehaald. Dat bedrag stellen we beschikbaar aan de verplaatsing van AED’s, van binnen naar buiten een pand. Het maakt dan niet uit of een eigenaar een inwoner, bedrijf of organisatie is.’

Contact

Inwoners, bedrijven of organisaties met een AED in het pand kunnen contact opnemen met Hart voor Dalfsen via barrystabij@hotmail.com of via de Facebookpagina van hartvoordalfsen. Hart voor Dalfsen kan ervoor zorgen dat de AED kosteloos buiten aan het pand komt te hangen. Daarmee is een AED 24 uur per dag bereikbaar. Let op: er is maar een beperkt budget beschikbaar en dus is snel aanmelden slim.

Wijziging

Het is van groot belang dat een eigenaar deze (en andere) wijzigingen rondom een AED meldt op www.hartslagnu.nl. De meldkamer Ambulancezorg gebruikt de AED’s die op deze website aangemeld zijn, in het geval van een noodzakelijke reanimatie, bij een alarmering van burgerhulpverleners. Is een AED die voorheen alleen tijdens kantoortijden beschikbaar was nu ook ’s avonds en in het weekend beschikbaar? Dan zorgt de wijziging ervoor dat men deze ook buiten kantoortijden in gaat zetten. Stabij doet nog één oproep: ‘Wie over een AED beschikt, maar deze nog niet heeft aangemeld op www.hartslagnu.nl doen er slim aan dat snel te doen. Daarmee worden levens gered.’