Voorzet
Door Flip Vellinga

Homogeen gezelschap

Jaap van der Niet is een bevlogen bestuurder. Hij staat al weer een tijdje aan het roer van voetbalclub SVN’69 en onder zijn leiding is veel tot stand gekomen in Nijeveen. De voorzitter is een man met een mening en een visie, maar realiseert zich ook dat juist bij een dorpsclub de saamhorigheid nooit uit het oog mag worden verloren.

Wij-gevoel

Daarom was het mooi dat de sprekers vrijdagavond, tijdens de jubileumreceptie ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de club, de nadruk legden op het wij-gevoel. ‘Jullie doen het mét elkaar’, stelde burgemeester Richard Korteland terecht in zijn toespraak. Ambassadeur Geert Bults van de KNVB noemde SVN’69 ‘een trotse en authentieke dorpsclub.’ Het was een welgemeend compliment.

Het bestuur en de jubileumcommissie van SVN’69 hadden niets aan het toeval overgelaten om er een geslaagd feest van te maken. Dat de club, zoals Van der Niet zo mooi verwoordde, verankerd is in de Nijeveense samenleving bleek uit de hoge opkomst.

‘We hebben veel mensen die aan de club verbonden zijn’, constateerde de voorzitter tevreden, na afloop van de receptie. ‘De sportieve resultaten kunnen beter, maar met de club zelf is niet zo veel mis.’

Belangrijk jaar

Eerder op de avond had hij 1969 een belangrijk jaar genoemd. Hij ging terug in de tijd en memoreerde het feit dat astronaut Neil Armstrong in juli van dat jaar de eerste mens was die ooit voet zette op de maan. In datzelfde jaar werd in een klein dorpje in Drenthe een voetbalclub opgericht.

‘Beide gebeurtenissen hadden grote gevolgen’, sprak Van der Niet ware woorden. Hij ging zelfs nog een stapje verder: ‘De vraag is welke gebeurtenis de meest moedige was: een stap zetten op de maan of een voetbalclub oprichten in het dorp waar reeds een grote, landelijk bekende korfbalclub gevestigd was.’

Voorbeeldfunctie

Vijftig jaar later kan worden vastgesteld dat SVN’69 haar bestaansrecht in de samenleving volledig heeft bewezen. De club is niet meer weg te denken uit Nijeveen en vervult in veel opzichten zelfs een voorbeeldfunctie. Daarbij wordt ook over de sportieve grenzen heen gekeken. De zonnepanelen op het dak van het clubhuis zijn daar een mooi voorbeeld van. SVN’69 zoekt voortdurend naar mogelijkheden om de accommodatie duurzamer te laten functioneren.

Maar het is niet alleen de duurzame energie waarmee de club zich onderscheidt. Ook op een ander terrein laat SVN’69 zien dat in een klein dorp vooruitstrevend wordt gedacht, bijvoorbeeld ten aanzien van de samenstelling van bestuur, jeugdcommissie en sponsorcommissie. Hierin hebben veel vrouwen zitting, wat heel verhelderend werkt. Voetbalclubs hoeven dus niet per se een conservatief mannenbolwerk te zijn.

Trots

SVN’69 is trots op alle vrijwilligers, de trouwe sponsors en alle leden die er door de jaren heen voor hebben gezorgd dat er nu een mooie, gezonde voetbalclub actief is op sportpark Tussenboerslanden. Het gevoel bij elkaar te horen, is daarbij leidend. Samen een. Het geluk zit niet in die ene bal die via de binnenkant van de paal de goal in rolt, maar schuilt in de manier waarop mensen met elkaar omgaan.

Dus verliet Jaap van der Niet met een glimlach om de mond de feesttent. Hij is aanvoerder van een homogeen gezelschap.