Talen verliest rechtszaak rond zoekgeraakte kraan

Zwolle / Meppel – De kraan die na de brand bij Talen Recycling in Meppel verdween, hoeft niet door de verhuurder van dat terrein terugbezorgd te worden. De verhuurder zegt de kraan niet in bezit te hebben en Talen kan dat niet weerspreken.

Dat oordeelde de bestuursrechter in Zwolle dinsdag. Precies op de dag dat Talen Recycling het terrein aan de Hesselterlandweg in Meppel wegens betalingsachterstanden moest verlaten – op 1 november 2018 – brak er brand uit. Het terrein lag nog vol afval. In allerijl werd de kraan – waarvan de waarde tussen de 27.000 en 89.000 euro wordt geschat – snel van het terrein gereden. Toen de brand grotendeels onder controle bleek, werd de kraan teruggezet. Reden hiervan was dat men deze niet buiten de hekken wilde laten staan. Daarna heeft niemand van het recyclingbedrijf de kraan meer gezien.

Talen eiste van verhuurder Klein Holding zijn kraan terug. De verhuurder reageerde op de zitting dat Talen de verkeerde partij gedaagd heeft. Niet Klein Holding maar Lagros BV was destijds de verhuurder. De rechter vond echter dat ook Klein Holding gedaagd mocht worden. De bestuurder van Klein Holding was immers medebestuurder van Lagros. Maar het verweer dat de verhuurder de kraan niet in beheer heeft, kon Talen niet weerleggen. Ook niet omdat hij juist aangaf dat de kraan inmiddels op een terrein op Urk stond. Bovendien wordt de waarde van de kraan betwist. De schattingen gedaan in opdracht van de eiser zijn onvoldoende objectief.

De verhuurder zei op de zitting nog 8,5 ton tegoed te hebben van Talen. Dat zijn de achterstallige huurbetalingen en de opruimkosten na de brand. Anderhalve week geleden ging Talen Recycling failliet.