Windhoos trekt over camping: zestig bomen om

Vollenhove - Hij is er ontdaan van, Taco Jongman van camping De Oldenhof. Een windhoos of valwind - Jongman weet het niet - trok dinsdagavond door het campingbos. De wind richtte een ravage aan. Zo’n zestig bomen waaiden als luciferhoutjes om. Wonder boven wonder raakte niemand gewond. ‘Ik ben diep getroffen.’

Jongman had dinsdagavond al een onrustig voorgevoel. Die drukkende warmte en dat in combinatie met alle grote bomen op het landgoed, geen gelukkige combinatie. Zijn voorgevoel bleek juist. Camping De Oldenhof werd overvallen door een zware hoos. ‘Heel beangstigend. Gelijk heb ik de kinderen van boven gehaald. We zijn in de kelder gaan zitten tot het iets rustiger zou worden.’ De op dat moment tien aanwezige campinggasten spoedden zich naar het toiletgebouw. ‘Toen het iets rustiger was, zijn we meteen overgegaan tot actie. De campinggasten hebben we opgevangen in de koffie- en theeschenkerij. De nacht hebben ze doorgebracht in het landgoed.’

De wind richtte een ravage aan van jewelste. Zo’n zestig bomen waaiden om. Daarbij raakten een schuur, de dierenverblijfplaatsen en een camper beschadigd. Ook viel een boom op een tent. ‘Dat stel was er gelukkig al uit. Dat is hun geluk geweest’, aldus Jongman. Een ding is zeker. ‘Het aangezicht van de Oldenhof is veranderd’, sombert Jongman. Vandaag is een ploeg bezig om de schade te inventariseren en op te ruimen. De bedoeling is om met het Pinksterweekend gewoon open te zijn. ‘Maar daarvoor gaan we nog wel in gesprek met de gasten’, zegt Jongman.

Bomen op rijdende auto's

De windhoos trok over het gebied Emmeloord/Zwartsluis/Vollenhove. Tientallen woningen in Emmeloord raakten beschadigd. Op de N334 bij Zwartsluis zijn vier mensen gewond geraakt nadat een aantal bomen waren omgewaaid door de harde wind en op twee rijdende auto’s terechtkwam. Eén van de slachtoffers is naar het ziekenhuis gebracht. De drie andere inzittenden hadden lichte verwondingen. Van de voertuigen is niets meer over.

Veiligheidsregio IJsselland had afgelopen nacht ongeveer 100 meldingen afgehandeld over stormschades.

In Steenwijkerland moest de brandweer uitrukken naar diverse plekken om omgewaaide bomen/takken op te ruimen, zoals de Hooidijk bij Tuk, Hesselingendijk, Dwarsgracht, Eesveen, Ossenzijl en Scheerwolde.