Vroeg en vaak maaien voor blauwgrasland

Wanneperveen - Opmerkelijk gezicht aan de Veldweg bij Wanneperveen: een deel van het grasland is gemaaid, een deel niet. ‘Wij willen dit gebied omvormen tot blauwgrasland. Daarvoor is het cruciaal om zo vroeg en zo vaak mogelijk te maaien’, legt Arco Lassche van Natuurmonumenten uit.

Hij snapt dat het beeld bij voorbijgangers misschien vraagtekens oproept. Normaal gesproken wordt pas in de tweede helft van juni gemaaid. Op dit stuk maakt Natuurmonumenten een uitzondering. ‘Uiteraard controleren we eerst goed of er geen vogels broeden. Bovendien maaien we in twee delen, waardoor er altijd ruimte blijft voor bijvoorbeeld insecten en reeën.’

Zeldzaam

Natuurmonumenten werkt op een aantal locaties in De Wieden aan het behoud of terugkeer van blauwgrasland. Dat is een steeds zeldzamere soort in Nederland met bijzondere flora, waaronder veel soorten veldbloemen zoals parnassia, welriekende nachtorchis, blauwe knoop en kleine valeriaan. Voor blauwgrasland is schrale grond nodig. Dat probeert Natuurmonumenten onder andere te bereiken door zo vaak mogelijk maaien in het zomerseizoen.

Verschralen

Het duurt overigens vele jaren voordat blauwgrasland ontstaat. Natuurmonumenten is nu voor het derde jaar op rij bezig met verschralen van de grond. Het ongeveer veertig hectare grote gebied ligt langs de populaire wandelroute Veenweidepad. Een gebied waar blauwgrasland nog goed zichtbaar is, ligt bij Giethoorn in De Bramen.