Langer genieten op terras: nieuwe regels voor Meppeler horeca

Meppel - Het zomerse weer is in aantocht. De terrassen lopen de laatste dagen al vol. Goed nieuws voor Meppel: je mag nu nog langer op het terras in Meppel genieten van een hapje en een drankje.

Horeca-ondernemers en de gemeente hebben namelijk nieuwe regels samengesteld voor de terrassen. Zo zijn de ‘openingstijden’ en het seizoen verruimd. Ook is de hoogte van de windschermen losgelaten, zolang ze maar gedeeltelijk doorzichtig zijn. Terrasmeubilair mag door de ondernemers worden verankerd. ‘Kortom, op het terras zit je meer beschut tegen wind en regen en is het veiliger’, aldus de gemeente in een persbericht.

De nieuwe terrasregels houden in dat de terrassen 'open' mogen zijn tot 01.00 uur.en wordt het seizoen verlengd van mei tot en met oktober. Voor windschermen is, met uitzondering van november tot en met april, bepaald dat het terras in ieder geval aan één gehele zijde open moet zijn. In de koudere maanden (november tot en met april) mag aan de open zijde windschermen van maximaal 1.50 meter hoog worden geplaatst.

Er is gediscussieerd over windschermen, parasols, openingstijden en opslag van het terrasmeubilair. ‘Tijdens de gesprekken stonden niet de regels centraal, maar de bedoeling erachter en de wens van de ondernemer. Uiteindelijk hebben we een gezamenlijk belang. We willen gezellige, veilige en toegankelijke terrassen in een aantrekkelijke en gastvrije binnenstad.’

Handhaving

De vorige regels van de gemeente waren sterk verouderd. Ze dateerden uit 2012. Het was voor de gemeente onmogelijk om de regels strikt toe te passen en te handhaven, omdat ze niet strikt werden toegepast en de behoeften van de horeca sterk zijn veranderd. Mensen zitten namelijk niet alleen in de zomer, maar ook in de lente, de herfst en zelfs de winter op een terras.

‘Aanpak van de regels voor terrassen was nu echt nodig’, reageert burgemeester Richard Korteland. ‘Horecaondernemers in Meppel hebben daar een positieve rol in gespeeld en verdienen daarvoor de complimenten. In korte tijd hebben we dit samen met hen opgepakt.’

Volgens het college bleek tijdens laatste de controle, in januari, dat zes horecagelegenheden niet voldeden aan de regels voor terrasmeubilair, zoals parasols en windschermen. Afgesproken is dat er de eerste maanden na vaststelling van de regel extra ingezet gaat worden op handhaving. Daarna kan de inzet teruggeschroefd worden', schrijft de gemeente. 'Voor de terrassen zal echter elk jaar aan het begin van het seizoen extra inzet worden gepleegd.'

In het najaar wordt de terrassenkaart bij de nieuwe regels terrassen ook geactualiseerd. Na een jaar worden de regels geëvalueerd.