Meppeler bodemschat fascineert leerlingen

Meppel - Graven als een echte archeoloog naar resten van kasteel de Kinckhorst. Het overkomt deze weken ruim 600 leerlingen van groep 7 van basisscholen in de gemeente Meppel.

Het project ‘Archeologie in Meppel’ is eind mei van start gegaan op Bleekerseiland met leerlingen van het Stadskwartier. In de oude panden van Massier is een heuse opgravingslocatie gerealiseerd. In de met afzetlinten afgezette opgravingsputten gaan de leerlingen met het gereedschap van de archeoloog aan de slag: schrapen, blootleggen, inmeten, intekenen en registreren. Het enthousiasme over de stenen, scherven, wapentuig en botten die tevoorschijn komen, is groot. Zowel de leerkrachten als de leerlingen zijn enthousiast over deze leerzame les over archeologie én over de Meppeler geschiedenis.

Erfgoedles

De erfgoedles wordt gegeven door twee Meppeler culturele onderneemsters: architectuurhistorica/archeologe Nyncke Wouda en stadshistorica Garry Wiersema in samenwerking met Scala Centrum voor de Kunsten en de Archeologische Vereniging.

Het initiatief voor de les werd genomen door Wiersema, die al sinds 2016 bezig is de jongste generatie Meppelers besef en waardering bij te brengen over het cultureel erfgoed van de gemeente Meppel. Ze gaf al eerder lessen in de Gasfabriek, de begraafplaats en de raadszaal. Wouda brengt nu in het project de archeologische deskundigheid in.

Kinckhorst

Op nog geen steenworp afstand van de leslocatie ligt het echte kasteel in de Meppeler bodem verborgen. In 2002 kwam bij de bouw van een appartementencomplex aan de Prins Hendrikkade restanten van kasteel ‘De Kinckhorst’ tevoorschijn, waaronder delen van de torenmuur en de ophaalbrug. Het zou kunnen dat aan de overkant van het water nog een bruggenhoofd verborgen ligt. Leerlingen gaan er na de les graag even kijken.

Na de zomer volgt nog een les archeologie voor groepen 5.