Code oranje voorbij, overlast viel mee

Regio - De laatste onweersbuien hebben rond 20:45 uur het noorden van het land verlaten. In het noorden van het land is om 21:00 uur als laatste code oranje ingetrokken. Eerder vanavond werd code oranje voor Utrecht ingetrokken en vanaf 20.00 uur gold de op één na hoogste waarschuwingscategorie ook voor Flevoland, Gelderland en Overijssel niet meer. Lokaal heeft het wel hard geregend, maar van wateroverlast was waarschijnlijk nergens sprake. Ook de wind viel mee.

Een groot deel van het land maakte kans op zware onweersbuien met zware windstoten van 75-100 km/uur en hagel.

In Drenthe, Groningen en in het oosten van Gelderland en Overijssel heeft het op verschillende plaatsen geonweerd en daarbij tijdelijk hard geregend. In Utrecht en Flevoland kwam een enkele onweersbui voor. In Limburg is het geheel niet tot onweer gekomen. In totaal waren er enkele honderden ontladingen, woensdagnacht waren dat er tienduizenden.

Tijdens de onweersbuien heeft het op een aantal plaatsen wel flink geregend en viel lokaal zo’n 10 mm in korte tijd. De neerslag viel naar verwachting ook veel lager uit dan in de nacht van woensdag op donderdag.

Geen van de meetstation heeft vandaag zware windstoten geregistreerd. Van alle meetpunten waren windstoten op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen met 70 km/uur het hardst. Door het lokale karakter van de buien zijn er mogelijk wel zware windstoten geweest.

Morgen zal het in het westen harder waaien dan vandaag. Het is dan onstuimig weer met windstoten van 75-80 km/uur mogelijk en aan zee kan de wind pieken naar 90 km/uur.