Harde wind en boegbeeld Bert Loof in Koekangerveld

Koekangerveld - Weersomstandigheden kunnen evenementen maken of breken. Harde wind, slagregens of juist een hittegolf. In Koekangerveld halen ze de schouders er over op, want het jaarlijkse dorpseest hoeft daar niet onder te lijden. ‘We hebben vanmiddag wel even overlegd en de buienradar bekeken, maar het zag er gunstig uit’, zegt Bert loof van de feestcommissie vrijdag voor de optocht.

In één van de kleinste dorpen van De Wolden begint het vrijdagavond om half zeven pijpenstelen te regenen, exact het tijdstip dat de wagens voor de optocht zich op moeten stellen. In het dorp laten ze zich echter niet gek maken: publiek gaat rustig onder een boom staan of klapt de paraplu’s open om even een praatje te maken. En ach, voor veel deelnemende wagens is de opsteltijd niet heilig.

Oordeel vellen

Het is een stevige, maar wel korte bui en de jury staat paraat om een oordeel te vellen. Liefst acht versierde wagens en wat loop- en fietsgroepen, veel voor een dorp als Koekangerveld. De ene groep heeft er meer tijd en energie aan besteed dan de ander. De eerste wagen telt vijf vrienden in Tiroler outfit met een wagen waarop een picknicktafel staat en die voor een deel overkapt is. De flesjes Flügel springen in het oog. ‘Wij mogen niet drinken, want we zijn nog niet 18’, zegt Jitse Wolswinkel. En de wagen hebben ze zelf gemaakt. ‘Misschien kunnen we die nog wel verhuren aan andere dorpsfeesten’, roept een kameraad.

Acht andere jongeren zitten wél met een fles bier op een wagen aan een picknicktafel, zij zijn tenslotte de 18 al gepasseerd. ‘Alles bakt aan en het meurt, daarom hebben wij de bbq er opgepleurd’, meldt de tekst op de wagen, al is gepleurd foutief met een letter T op het eind geschreven. In feite dus de bbq van de wagen af gepleurd en dus blijft er weinig anders over dan een tafel met geluidsinstallatie, waaruit uiteraard harde muziek komt. De stemming stijgt .

Ferrari

Tussen de wagens door vallen Tim Kikkert en zijn vriend Lando Zwiers op met een zelfgebouwde knalrode Ferrari. ‘Met een beetje hulp gemaakt’, komt er vanonder de helm van Lando uit. Hij is degene die de auto aan mag trappen, maar de hele route gaan ze niet rijden. Over auto's gesproken: twee groepen jongeren hebben een auto achter de trekker gespannen, waarvan een Fiat zelfs heel veel lawaai en rook produceert. Succes verzekerd.

De meest opvallende groep deelnemers komt van de Mr. J. de Blieckweg en heeft als thema Bassie en Adriaan gekozen. De acrobaat en de clown zijn er natuurlijk, maar ook de Baron (‘drommels, drommels, drommels’) laat zich luid en duidelijk horen. Hier is zichtbaar veel werk in gestoken. ‘We zijn een gezellige straat en hebben dit allemaal zelf gemaakt. De caravan gestript en Robin gemaakt’, verwijst Ilona Pouwels naar het blikken robotvriendje van B&A. ‘We zijn er een paar weken mee bezig geweest, hadden een tent achter het huis staan. Gezellig hoor zo samen met de straat.’ Later blijkt al dat werk uitbetaald te worden met de hoofdprijs. En de productie is dit jaar in ieder geval nog te zien tijdens de afsluitende optocht van Donderdag Meppeldag in augustus.

Feestcommissie

Op de laatste wagen (‘De overheid wil groen, daarom zitten wij zonder poen’) kondigt Bert Loof de minister-president aan als spreker. Een pseudo Mark Rutte neemt het woord en weet van geen ophouden. Onderwijl worden de leden van de feestcommissie een beetje zenuwachtig, want hun commissielid Bert Loof moet dringend naar de kop van de optocht. Bert stopt er na dertig jaar mee en de traditie wil dat deze persoon dan op een stoel op een shovel plaats moet nemen, die de kop van de optocht volgt. Vraag maar aan Freek Liezen, die vorig jaar na ruim een kwart eeuw feestwerk afscheid nam. Nu slaat Freek het van nabij gade. Hij glimlacht. ‘Ik heb het mooi rustig gehad, ik heb me nergens mee bemoeid, zelfs geen tent opgebouwd. Het wordt hoog tijd voor vers bloed in de commissie.’ En zo wordt de optocht in gang gezet voor een ronde door niemandsland met Bert Loof als boegbeeld. Een verdiende ereronde.