Alcides glorieert op 33e editie van Drenthe Cup

Meppel - De prestaties van Alcides sprongen eruit tijdens de 33e editie van de Drenthe Cup. De geel-zwarten wonnen de categorieën O13, O15, O17 en ook met de St. FC Meppel/Alcides O19 werd de eerste prijs binnen gesleept.

In 1986 werd voor de eerste maal in Meppel de Drenthe Cup georganiseerd. Nu 33 jaar verder staat de organisatie van het internationale jeugdvoetbaltoernooi als een huis en wordt sportpark Ezinge jaarlijks overspoeld met honderden jonge voetballers. Ook deze editie van de Drenthe Cup werd een groot succes waarbij de uitmuntende sportieve prestaties van Alcides eruit sprongen.

Bestuurslid Henk Veenema keek vol trots terug op de geslaagde 33e editie. ‘We kijken zeer tevreden terug op het weekend waarin zowel op prestatief als recreatief niveau iedereen heeft kunnen genieten. Je ziet duidelijk twee stromingen binnen het deelnemersveld. Ploegen die deelnemen voor de gezelligheid en op deze wijze het seizoen een mooie afsluiting geven en ploegen die echt meedoen voor de prestatie. Wat dat betreft niets dan lof voor Alcides, dat over de gehele breedte in de jeugd een sterke indruk maakt, mede door de samenwerking met FC Meppel in de JO19 lichting, en daardoor vier eerste prijzen in de wacht sleept. Natuurlijk zou het niet goed zijn voor het toernooi als dit jaarlijks gebeurt, maar het is aan andere ploegen om dit op sportieve basis te doorbreken. Verder zijn we content met het niveau van de scheidsrechters en de app die dit jaar voor het eerst zijn intrede deed, waarmee teams mobiel hun resultaten konden volgen. Ook prettig was het dat er dit jaar mede ingegeven door de goede weersomstandigheden weinig zware blessures waren. Uiteraard zijn er altijd verbeterpunten, maar ik ben ongelooflijk trots op het bestuur en alle vrijwilligers die er ook dit jaar weer voor gezorgd hebben dat de Drenthe Cup een groot succes is geworden.’

O12 t/m O15

Het toernooi, dat op zaterdag begon met de poulewedstrijden en op zondag de finales kende, leverde in de O12-categorie de enige buitenlandse winnaar op. Het Duitse SC Münster 08 versloeg in de finale het Deense Aalborg KFUM met 3-0 en was daarmee de meer dan terechte winnaar.

In de O13 was Alcides op voorhand één der favorieten. Het eindigde zaterdag als eerste in de poule, maar was zondag dichtbij uitschakeling tegen DoCos. Het kwam op achterstand en wist pas vlak voor tijd de gelijkmaker aan te tekenen. Dat was voldoende voor een finaleplek waarin het Bosnische FK Caja de tegenstander was. Een gelijkopgaande strijd leverde geen winnaar op waarna Alcides vanaf de stip net iets beter was en de strafschoppenserie won met 4-3.

Alcides O15 was dit jaar ongenaakbaar in de competitie en won alle 22 duels. Ook de Drenthe Cup werd een prooi voor de ploeg van trainer Rob Koopman want na een doelpuntrijke finale (4-2) tegen Union Nettetal kroonden de geel-zwarten zich tot winnaar.

O17 en O19

In de oudste twee leeftijdscategorieën lag bij sommige teams de nadruk meer op de gezelligheidsfactor en waren de muziekboxen een welkome afleiding tussen de wedstrijden door. Bij de O17 hoopten de voetballiefhebbers op een Meppeler stadsderby in de finale. Zover zou het niet komen want MSC vloog er na strafschoppen uit tegen SC Eder Frankenberg in de kwartfinale. Alcides wist het wel te schoppen tot de finale en trof daarin ook een Duitse ploeg. JSG Tünderen kon de Meppelers aardig weerstand bieden, maar ging toch met 2-0 onderuit waardoor Alcides ook hier met de hoofdprijs aan de haal ging.

De mooiste en spannendste finale werd voor het laatst bewaard. Op een bomvol veld 1 streden de O19 van St. FC Meppel/Alcides en het Franse AS Itteville om de felbegeerde beker. De Fransen waren fysiek iets sterker dan de technisch begaafde Meppelers. Na tweemaal een kwartier spelen wisten beide ploegen het net niet te vinden waardoor penalty’s de beslissing moesten brengen. Daarbij werd doelman Xander Jager de held door de beslissende Franse strafschop te stoppen en St. FC Meppel/Alcides de cup te bezorgen.

Wheem

S’Avonds op de Wheem werden de winnaars gehuldigd en het toernooi afgesloten. Op de Wheem voerde geel-zwart de boventoon en werden de talenten van Alcides terecht toegejuicht door de menigte. Met de finale van de Nations League op de achtergrond een prachtig decor en afsluiting van een schitterend sportevenement waar Meppel trots op mag zijn.