Help mee, geef aan waar jij Japanse duizendknoop ziet staan

Meppel - In de gemeente Meppel groeit op verschillende locaties de Japanse duizendknoop. Deze zeer agressieve plant is moeilijk te bestrijden en kan grote schade aan wegen, gebouwen, kabels en funderingen toebrengen. Help mee het probleem op de kaart te zetten.

De schadelijke en hardnekkige plant Japanse duizendknoop wint steeds meer terrein in Meppel. In particuliere tuinen, plantsoenen en op al op bouwplaatsen groeit het exotisch onkruid onstuimig. De Japanse duizendknoop is niet giftig, maar wel bijna onstuitbaar. Het is een vaste en overblijvende plant, groeit snel en verdringt anderen planten. Belangrijker nog: De wortels en puntige stengels zijn zo stevig dat ze schade veroorzaken aan bouwwerken, fundaties en riolering.

Wie denkt deze plant goed uit te roeien door de stengel in stukken te hakken, zorgt er juist voor dat de plant zich extra uitzaait. Uit elke knoop in de stengel, groeit in dat geval namelijk een nieuwe plant. Gebruikte methoden zijn afgraven, extensief snoeien, gebruik van heet water, elektrolyse, afdekken of gebruik van (natuurlijke) bestrijdingsmiddelen. Het goed verwerken van afval van de Japanse duizendknoop is een probleem. 

De gemeente heeft veel locaties al in beeld en heeft de bestrijding ter hand genomen. Toch is de redactie van de Meppeler Courant benieuwd naar zowel bestaande als nieuwe locaties van deze woekeraar. 

Help mee. vergroot de kaart, klik op de button 'voeg een punt toe, klik op de kaart en vul de locatie in.