Oosterboer heeft AED: ‘Weinig AED’s beschikbaar in Meppel’

Meppel - ‘Een AED die 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar is voor de wijkbewoners, dat vinden we heel belangrijk’, zegt Michel van Dulmen, voorzitter van Wijkvereniging Oosterboer. De AED is woensdagmiddag geplaatst bij de Boerhoorn, het gebouw van de wijkvereniging aan de Brandemaat 5.

De AED wordt de wijkvereniging aangeboden door AED Zoll Benelux. De heer Rous, inwoner van de Oosterboer, heeft zich hier sterk voor gemaakt. Hij mocht het apparaat onthullen. ‘Het enige dat wij moesten regelen, is de kast om het apparaat. Dat hebben we met veel plezier gedaan. Het gaat erom dat we levens kunnen redden.’

‘Er zijn maar weinig AED’s beschikbaar in de Oosterboer. Sowieso zijn er niet veel AED’s in Meppel die dag en nacht te gebruiken zijn’, licht voorzitter Van Dulmen toe. ‘Het wijkcentrum heeft een belangrijke functie en er wonen veel ouderen in de buurt. Het wijkgebouw is een goede plek voor het apparaat.’

De heer Rous kreeg eind vorig jaar zelf een hartstilstand. Door snel handelen van omstanders die wisten waar en hoe een AED werkt is zijn leven gered. Drie van de vier levensredders waren aanwezig bij de overhandiging.

De AED is geregistreerd bij het landelijke reanimatie oproepsysteem via de Hartstichting. Als een melding via de 112-alarmcentrale binnenkomt, worden burgerhulpverleners (vrijwilligers die kunnen reanimeren) ingeschakeld om te gaan reanimeren. Een aantal krijgt een oproep om een AED op te halen. Dit kan dus ook de AED zijn die nu is geplaatst in de Oosterboer. Overigens kent de wijkvereniging twee bestuursleden die als burgerhulpverlener ingezet kunnen worden.