De 100 halen doe je in De Wolden

Zuidwolde - In de gemeente De Wolden wonen relatief bijna de meeste mensen van honderd jaar of ouder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Alleen op Schiermonnikoog en Noord-Beveland wonen er procentueel gezien meer.

In De Wolden woonden op 1 januari 2019 liefst 12 personen van 100 jaar of ouder, dat zijn er 8,1 per duizend tachtigplussers. Overigens moet daarbij worden aangetekend dat er dit jaar ook alweer een aantal eeuwelingen is overleden. Het geeft aan dat het goed en gezond wonen is in de gemeente De Wolden. In Ruinen woont bijvoorbeeld het langst getrouwde echtpaar van Nederland, Arend en Aaltje Noordhuis. Liefst 81 jaar getrouwd en allebei 100+.

Positief

Vergeleken met de buurgemeenten, maar ook met een groot deel van Nederland, springt De Wolden er in positieve zin uit. Westerveld telde op 1 januari 6 eeuwelingen, Hoogeveen en Midden-Drenthe 5, Meppel 4 en Staphorst en Hardenberg 1. Steenwijkerland, iets verder weg, telt er 8. Op het totaal aantal honderdplussers van alle tachtigplussers scoort De Wolden verreweg het hoogste: 8,1. Westerveld scoort 4,5, Midden-Drenthe 2,9, Meppel 2,6, Staphorst 1,7 en Hardenberg 0,4. Schiermonnikoog scoort met 29,9 hoog, maar heeft natuurlijk een gering aantal inwoners en maar twee 100-plussers. Verder scoort alleen de gemeente Noord-Beveland in Zeeland beter dan De Wolden met 8,6 honderdplussers per duizend tachtigplussers.