Hang Uut viert 10-jarig jubileum met internationaal hangconcert

Wapserveen - In het kerkje van Wapserveen vindt zondagmiddag een bijzondere ontmoeting plaats. Tijdens een internationaal jubileum hangconcert ontmoeten hangspelers uit Zwitserland, Frankrijk, Engeland, België, Duitsland en Nederland. elkaar. Het Hang Uut concert vindt plaats op initiatief van Atelier dell’Arte.

Het 10-jarig bestaan van Hang Uut is dus aanleiding voor een extra feestelijke editie van het concert. Hang Uut is het enige internationale festival van handpanspelers in Nederland. Het concert is geheel akoestisch en wordt aangevuld met boventoonzang, didgeridoo, schrutibox, gong en andere instrumenten. In de pauze en na het concert is er een meet en greet met de artiesten en de makers van verschillende handpannen. Dit is een mooie gelegenheid om te kijken welk instrument bij je past of om er zelfs een te kopen.

De nog redelijk onbekende hang is een melodisch percussie-instrument dat zich niet makkelijk laat vergelijken met een ander instrument. De meeste mensen raken direct gefascineerd door de harpachtige klanken. Karakteristiek voor deze handpannen zijn de voortdurende boventonen die voor een sferisch klankveld zorgen waarbij het bijna wonderlijk is dat al deze klanken slechts uit één instrument komen.

Ridderzaal

De hang en andere handpannen zijn veelzijdig in te zetten in diverse stijlen zoals meditatieve klankconcerten, folk, modern, dance en zelfs klassiek. Rob Verheul en Jeff Hijlkema van Samenhang hebben in de geest van Simeon ten Holt’s Canto Ostinato, een eigen geschreven klassiek stuk gecomponeerd voor de hang. De hang is zelfs al doorgedrongen tot het binnenhof waar Rob een optreden heeft verzorgt in de Ridderzaal.

Wie kennis wil maken met deze muzikale stroming, is zondag van 14.00 tot 16.00 uur welkom tijdens een eenmalig optreden in het kerkje aan het Oosteinde in Wapserveen. Deze kerk beschikt over een prachtige akoestiek waardoor het concert onversterkt kan plaatsvinden.

De kerk is vanaf 13.30 uur geopend voor kaartverkoop. Kaarten reserveren kan ook via: atelierdellarte@online.nl.