‘Festival wordt breed gedragen’

Nieuwleusen - Het eerste midzomerfestival, een initiatief van het team van het Kulturhus de Spil, is op zaterdag 22 juni van 13.45 uur tot 23.00 uur op het terrein bij het Kulturhus. Stefan Keijzer, manager bij de Spil vertelt enthousiast over het festival waarvan alle activiteiten buiten zijn.

Het midzomerfestival bestaat uit drie muziekpodia: het hoofd-, koren - en MECpodium en terras.

Verder is er een sportarena , een kinderpaviljoen en een onderdeel divers. ‘Het idee om een festival te houden is ontstaan in het Spil-team. Stefan Keijzer: ‘We willen een punt zetten voor de zomer. Het is een soort afsluiting van de eerste deel van het seizoen van onze programmering. Straks gaat het hele dorp op vakantie of er even tussen uit en dan begint na deze periode de start van een nieuwe fase. De school begint weer en ook alle verenigingen. Het Kulturhus heeft vier onderdelen; sport, welzijn, kunst en educatie & onderwijs; al deze vier aspecten komen terug op het festival.

‘Het festival wordt breed gedragen’, aldus Keijzer. ‘Om dit te organiseren hebben we best een groot budget nodig. Hij noemt een bedrag van 25.000 euro. Na een schrijven met het verzoek om een bijdrage hebben zich in middels al spontaan vijftien sponsoren aangemeld die ons steunen. Belangrijk vindt iedereen dat er een ontmoeting van inwoners plaats vindt. Het is een festival voor iedereen.’ Hij noemt is dit geval ook de statushouders en de ouderen die wonen in de Hulstkampen. ‘Die gaan we met een bus halen. Ik verwacht niet dat we de eerste keer helemaal financieel uitkomen maar ons bestuur stelt duidelijk dat het niet om de commercie gaat; we hebben ook een maatschappelijke functie. We willen twee à drie duizend inwoners en mooie dag bezorgen.’

Bij slecht weer gaat plan B in werking, dan houden we alles binnen, maar uitgangspunt is alles buiten. “Onze insteek is het festival uit te bouwen tot een tweedaags”, aldus Stefan Keijzer.

Programma

Veel onderdelen van het programma worden verzorgd door eigen inwoners cq verenigingen. Een beknopte inkijk: Het hoofdpodium is het amfitheater voor de Spil. Het startsein wordt verricht door wethouder Ruud van Leeuwen met de officiële opening van de buitenruimte. Hier treden de leden van de muziekvereniging Crescendo-Excelsior, dj VanderWood op en is de Radio 538 drive in show.

Op het koren podium treden de plaatselijk koren zoals Out of Blue en Tehilim op.

Op het MECpoduim (muziekschool) en terras zijn optreden van Mectothemusic, Felicia Weserhof en Hans van Dongen, Los gitaros en de leden van de folkloristische volkdansgroep.

In de sportarena worden door volleybalvereniging Flash beachvolley wedstrijden gehouden. Ander onderdelen zijn jeu de boules en is de promotie dag van Defensie. kinderen kunnen gratis skateles krijgen van een professional.

Kinderpaviljoen

Voor de kinderen worden verschillende activiteiten van kleedjesmarkt, knutselen met tijdschriften, circuit voor minibikes door de motorclub in het kinderen paviljoen gehouden.

Kunsten op straat

Van 14.00 tot 19.00 uur zijn de activiteiten van kunsten op straat te volgen met optredens van scubabianchi, the flying Dutchman en Tripots la Compagnie. Verder is er een banden wissel wedstrijden en wordt het JOOP officieel in gebruik genomen.