Noord-Nederland na strafschoppen onderuit tegen Noord-Duitsland

Emmen - Even leek de overwinning voor Noord-Nederland in het vat te zitten, maar het amateurvoetbalteam, onder leiding van 'bondscoach' Ron Jans, verloor na strafschoppen van Noord-Duitsland.

Stadion De Oude Meerdijk in Emmen stond zaterdagmiddag in het teken van een bijzondere wedstrijd: de strijd tussen Noord-Nederland en Noord-Duitsland. In 1960 werd deze wedstrijd voor het laatst gespeeld. Na 90 minuten was stand 3-3, waarna strafschoppen de doorslag moesten brengen. De Duitsers gingen daar net iets beter mee om en konden zodoende de grote overwinningscup in ontvangst nemen.

Spelers uit Meppel en Hoogeveen

Team Noord-Nederland, met daarin spelers als Jermain Wobbes (Alcides), Peter Fokke (Alcides), Jim Veltmaat (MSC), Nick Borgman (VV Hoogeveen), Alex Zomer (HZVV), Thomas Reinders (VV Hoogeveen) en Romano Djababoe (HZVV), begon prima aan de wedstrijd. Maar scoren deed de ploeg van Jans niet. De oefenmeester werd op de bank ondersteund door assistenten Wilko Niemer (nu Alcides, voorheen oa. De Weide) en Paul Weerman.

Op de tegenaanval kwamen de oosterburen er een paar gevaarlijk uit. Het leverde een 0-2 voorsprong op. Die voorsprong had voor rust nog rianter kunnen zijn, ware het niet dat de paal redding bracht. Na rust bracht Jans een volledig nieuw elftal binnen de lijnen. In het eerste halfuur van het tweede bedrijf was het genieten geblazen. De Nederlanders kregen zeker vier goede kansen en combineerden bij vlagen uitstekend. In het vijfde geval was het wel raak. Meppeler Jermain Wobbes kreeg de bal ingespeeld, draaide om zijn belager heen en haalde verwoestend uit. 1-2.

Strafschoppen

Niet veel later tekende Anjo Willems (VKW) voor de gelijkmaker. Scoren bleek na een goede aanval een koud kunstje. Nederland keerde het tij vervolgens helemaal, nadat Wobbes met z'n tweede van de middag de 3-2 aantekende. In de slotfase kwam Noord-Duitsland echter langszij (3-3), waardoor er na 90 minuten een gelijkspel op het scorebord stond. Strafschoppen bleken nodig om de winnaar van het bijzondere duel te bepalen. Aan Nederlandse kant werden er twee gemist, terwijl de Duitsers maar eenmaal de mist in gingen.

Zodoende is de semi-interland met succes nieuw leven ingeblazen. Volgend jaar wordt het duel hoogstwaarschijnlijk ergens in Duitsland gespeeld.