Herenteam TC Suthwalda is tweede van Nederland

Zuidwolde - Het eerste herenteam van TC Suthwalda Sportverlichting.com is er niet in geslaagd om de nationale tennistitel binnen te slepen.

Tijdens het finaleweekend van de eredivisie - zaterdag en zondag in het Zuid-Hollandse Nieuwerkerk aan den IJssel - werd op de eerste dag met 4-2 afgerekend met Spijkenisse. Hierdoor plaatste het Zuidwoldiger team zich voor de finale, waarin zondag werd aangetreden tegen de gedoodverfde favoriet Lewabo Huisman Groep. Het team uit het Gelderse Beneden-Leeuwen - met onder anderen de topspelers Thiemo de Bakker, Sander Gille en Jesper de Jong in de gelederen - voldeed aan de verwachtingen en klopte Suthwalda met 5-1.

Veel overeenkomsten

In de halve finale zaterdag presteerde Suthwalda prima. Net als in de competitie versloegen de Zuidwoldigers het team uit Spijkenisse met 4-2. Er waren veel overeenkomsten met die wedstrijd. Zo trof Mattheo Knoop net als toen Boy Vergeer, die in de competitie met 6-4 en 6-2 te sterk was. Ditmaal was Knoop veruit de beste, door met twee keer 6-0 het punt voor Suthwalda binnen te halen. Boy Westerhof speelde ook in dit treffen tegen Jannick Lupescu, die hij toentertijd met 2-1 versloeg. Deze keer waren de cijfers 6-3 en 7-6 in het voordeel van Westerhof. Ook Tim van Terheijden won zijn single door Mathhew Pierot nu met 6-1 en 6-4 te verslaan. Jarno Jans was de enige die zijn single niet in winst wist om te zetten. Hij verloor met 4-6 en 2-6 van Thorsten Sollie. Doordat beide ploegen hierna een dubbel wonnen - Van Terheijden en Westerhof namens Suthwalda - plaatsten de Drenten zich met een 4-2 overwinning voor de finale. Daarin werd Lewabo de tegenstander, want de ploeg uit Beneden-Leeuwen versloeg Nieuwerkerk met 4-0. Vanwege deze beslissende tussenstand werden de dubbels niet meer gespeeld.

Een geweldige klus

De finale zondagmiddag zou op voorhand een geweldige klus voor Suthwalda worden. Met onder anderen Thiemo de Bakker en Justin Eleveld in de gelederen was een huzarenstuk nodig om de nationale titel binnen te halen. Zover kwam het niet. Boy Westerhof hield de eer van Suthwalda hoog door zijn singlepartij met 4-6 en 5-7 te winnen van Jesper de Jong. De andere vijf partijen gingen echter verloren. Het verschil was niet altijd groot. Zo pakte Tim van Terheijden de eerste set tegen Stefan Wouters (3-6) maar verloor hij de volgende twee sets met 6-1 en 6-2. Mattheo Knoop trof het niet met Thiemo de Bakker als tegenstander. De huidige nummer 224 van de wereld versloeg Knoop met 6-2 en 6-1. Jarno Jans kon het, net als in de halve finale, niet redden. Justin Eleveld was met twee keer 6-4 net iets beter. Na de singles was de tussenstand 3-1 in het voordeel van Lewabo.

De dubbels waren ook spannend. De Bakker en Eleveld wonnen nipt van Westerhof en Van Terheijden, die brutaal de eerste set met 5-7 in hun voordeel beslisten. Daarna verloor het Suthwalda-duo de tweede (6-2) en in de supertiebreak werd het 10-4 voor De Bakker en Eleveld. Erik Dallinga en Floris Kilian stonden ook sterk te tennissen, maar desondanks verloren ze met twee keer 6-4 van Sander Gille en Jesper de Jong.

Tweede van Nederland

Na afloop toonde Floris Kilian zich een zeer tevreden teamcaptain. ‘In de finale wisten we dat het heel moeilijk zou worden, maar we hebben ze in ieder geval flink laten zweten. Zij kwamen ook met een team op de proppen waar je u tegen zegt. We hebben echter niet alleen in de competitie uitstekend gepresteerd, maar dit weekend ook. We zijn tweede van Nederland geworden. Dat is toch fantastisch! Het is niet alleen pure reclame voor Suthwalda als vereniging, maar ook voor de regionale tennissport is het prima.’

Over de teamsamenstelling van volgend jaar is Kilian duidelijk: ‘We hebben als vereniging, team en als sponsor Sportverlichting.com afgesproken dat we in ieder geval voor twee jaar dit avontuur aangaan. Dus in principe staat volgend jaar hetzelfde team aan de start van de eredivisie. Natuurlijk kan er altijd iets veranderen, maar veel zal dat niet zijn.’