Politiecijfers tonen aan: meeste inbraken van Drenthe in Emmen

Emmen / Hoogeveen / Meppel - Woningen in de gemeente Emmen zijn dit jaar flink het doelwit van inbrekers. In 2019 vonden er al 63 inbraken plaats in deze stad, wat neerkomt op 21,8 procent van het totale aantal inbraken in Drenthe.

Dat blijkt uit onderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC) naar Drentse inbraken op basis van de meest recente Nationale Politiecijfers.

Emmenaren hebben echter dubbel pech, want criminelen gaan hier ook 7,4 procent vaker succesvol te werk dan provinciaal gemiddeld. Inbrekers in Emmen slaagden er tijdens 80,8 procent van de inbraak incidenten in om binnen te dringen.

Er is gelukkig ook positief nieuws voor Emmenaren. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, is er namelijk een daling van 31,5 procent in het aantal inbraken. In 2018 vonden er namelijk 92 inbraken plaats in Emmen.

Hoogeveners lopen grootste risico op inbraak

Toch zijn het niet Emmenaren, maar Hoogeveners die het meeste risico lopen op een inbraak. Per inwoner van Hoogeveen is de kans op een inbraak namelijk 65,2 procent hoger dan gemiddeld in de provincie. Dit blijkt wanneer het aantal inbraken wordt afgewogen tegen de hoeveelheid inwoners in een gemeente. In Emmen is deze verhoogde kans ‘slechts’ 0,2 procent.

Inwoners van Borger-Odoorn lopen daarentegen het minste risico op inbraak. Per inwoner is de de kans dat hier wordt ingebroken namelijk juist 53 procent lager dan provinciaal gemiddeld.

De Wolden steeds meer in trek

Niet in elke Drentse gemeente is er een daling in het aantal inbraken. Zo is de grootste toename in het aantal inbraken juist te zien in De Wolden. In 2019 vonden hier 63,6 procent meer inbraken plaats dan vorig jaar. Het absolute aantal succesvolle inbraken steeg hier van 11 naar 18. Ook in Meppel (+55,6 procent) en Tynaarlo (+29,4 procent) is een toename te zien.

Het volledige onderzoek, inclusief alle gemeentelijke data, is te vinden via: https://www.inboedelverzekering.com/onderzoek-inbraken-drenthe/