Pas op voor agressieve buizerds in Nieuwleusen

Nieuwleusen - Het bord aan de Ebbenweg in Nieuwleusen is duidelijk. Voor fietsers en wandelaars is het oppassen geblazen: een buizerdpaar heeft een nest met jongen die zij goed verdedigen. Ook aan de Oosterkampen in Oudleusen heeft een paar een nest. De gemeente heeft - na meldingen van bewoners die geconfronteerd zijn met aanvallende vogels - passende borden geplaatst om iedereen te waarschuwen.

Duiken

De gemeente laat het volgende weten over de vogels: ‘In onze streek is de kans klein dat een mens door roofvogels wordt aangevallen. De meeste aanvallen vinden plaats als een vogel zich bedreigd voelt, aan het broeden is of jongen heeft. Vooral broedende buizerds en buizerds met nestjongen zijn soms erg agressief. Veel aanvallen op de mens zijn overigens geen echte aanvallen, maar schijnaanvallen. Denk bij een schijnaanval aan een stootduik of een scheerduik. De vogel vliegt dan rakelings langs je heen. Je voelt de luchtverplaatsing en je hoort het suizen van de vleugels. In een enkel geval schampt de vogel langs je hoofd of schouder. Met zo'n schijnaanval wil deze je niet verwonden, maar je slechts schrik aanjagen in de hoop dat je uit zijn buurt verdwijnt. Vier effectieve tips zijn: Blijf uit de buurt van de roofvogel, blijf goed om je heen kijken, zorg dat je niet alleen bent en schreeuw en molenwiek met je armen.’

Overlast

Wie op andere locaties last heeft van het gedrag van een buizerd kan die doorgeven aan de gemeente via telefoonnummer: 140529. De gemeente plaatst dan borden op deze locatie om de voorbijgangers te waarschuwen.