Brandweer Meppel rukt uit voor jonge spreeuwen

Meppel – Een nest jonge spreeuwen was donderdagmorgen enigszins in de verdrukking gekomen onder een dak van een woning aan de Pieter Lastmanstraat in Meppel. De brandweer werd door de Dierenambulance te hulp geroepen en redde in ieder geval twee jonge spreeuwen.

De bewoners worden elk jaar al verblijd met jonge vogels onder de dakpannen, maar nu kwamen de geluiden van om eten schreeuwende gevederde vrienden ineens vanuit een gehele andere hoek. Buiten probeerde moeder spreeuw uit alle macht het voedsel voor de kinderen uit haar snavel af te staan, maar ze kwam er niet meer bij. De jonge diertjes waren naar beneden geschoven in een kleine ruimte onder de dakgoot en het dakbeschot. De moederspreeuw kreeg assistentie van meerdere ander spreeuwen, die al kwetterend rond de woning vlogen.

De medewerkers van de gewaarschuwde dierenambulance besloten de brandweer in te schakelen, om zo met een hoogwerker beter bij de hoek van het dak te kunnen komen. Groot was de verrassing in de buurt toen liefst twee brandweerwagens aan kwamen rijden, zeker toen uiteindelijk duidelijk werd dat een stevige ladder en een dappere brandweerman voldoende bleken te zijn.

Twee jonge spreeuwen werden bevrijd en zitten nu nog in een veilig mandje in een hazelaar voor de woning. Zo kan moeder spreeuw alsnog voor eten zorgen. Toen de brandweer en dierenambulance vertrokken waren, hoorden de bewoners toch nóg een piepend geluid uit de ruimte onder de dakgoot komen. De bewoner klom zelf op de ladder en besloot de door de brandweer gemaakte opening iets te vergroten, zodat moeder spreeuw ook dit derde jonkie nu van voedsel kan voorzien. Volgens de medewerkers van de dierenambulance hebben de spreeuwtjes nog één of twee dagen nodig om zelf te kunnen vliegen. De brandweer was achteraf niet zo heel blij dat groot materieel ingezet werd, wat mede te maken had met de communicatie tussen de twee zorgverlenende instanties. Voor de spreeuwen is het nu afwachten de dieren de kattenrijke buurt kunnen overleven.