Oude tolbord keert terug bij het tolhuis

Meppel - Het oude tolbord bij het tolhuis aan de Reggersweg 6 wordt teruggeplaatst. Vrijdag hebben de eigenaren familie Bijker en de penningmeester van Stichting Oud Meppel, Theo de Vos een overeenkomst daarvoor ondertekend.

Door een gemeenschappelijke actie van Stichting Oud Meppel, de huidige bewoners de familie Bijker en Stichting Waarborgfonds Meppel wordt het oude tolbord binnenkort weer op de gevel van het tolhuis teruggebracht. Daarvoor moet het wel eerst geheel gerestaureerd worden. De firma Dolsma Special Projects in Meppel gaat hiermee aan de slag.

Op 21 mei 2013 ging de monumentale boerderij aan de Reggersweg, op het uiterste puntje van Meppel, in vlammen op. Aan de boerderij zat een tolhuis vast. Het tolhuis bleef nog redelijk intact.

De in de achttiende eeuw gebouwde boerderij met tolhuis was in 1978 gekocht door de familie Reynders van boer Hattem. Zij lieten de boerderij en het tolhuis in 1981 geheel verbouwen onder toezicht van de Rijksmonumentendienst. In 1994 verkocht de familie Reynders de boerderij en het tolhuis en verhuisden ze naar Madagaskar. Nadat de boerderij was verbouwd gaf Reynders toestemming om het historische tolbord weer tegen de gevel van het tolhuis te hangen. Dit tolbord was namelijk op verzoek van boer Hattem van de gevel afgehaald. Ook de slagboom werd door Reynders weer hersteld. Op het tolbord staan de tarieven die betaald moesten worden bij het passeren van de tolboom (slagboom).

Lucas Reggers, die aan de Drentse kant van de Reest woonde, kocht in 1771 een zogenaamd ‘vier en deelseweg’ van Staphorst naar Meppel. Vanaf dat moment mocht er tol geheven worden. De laatste familie die tol hief was de familie E. Kreuze-van Buuren. De tolrechten werden door de gemeente Meppel in 1950 afgekocht van de erven Duiven voor 7.666 gulden.