Albert Brunsting komt met fotoboek: Eye See

Ruinerwold - De bekende fotograaf Albert Brunsting is druk bezig met zijn levenswerk: een boek met daarin al zijn fotografische hoogtepunten. De oud-inwoner van Ruinerwold is daartoe ook een crowdfunding gestart om er sowieso niet bij in te schieten. Het zijn alleen foto’s van de mooiste natuur in de wereld, maar ook van bijvoorbeeld bijzondere dorpsfiguren uit Ruinerwold.

‘Toen ik rond mijn twaalfde verjaardag mijn eerste camera kreeg, een Ilford sportsman, was dat eigenlijk het begin van mijn interesse voor fotografie. Op mijn 15e had ik mijn eerste donkere kamer, althans een slaapkamer die ik kon verduisteren. Dat is inmiddels al weer zo’n 50 jaar geleden en in de tussentijd zijn er heel wat foto’s gemaakt’, vertelt Brunsting.

Al lang loopt hij met het idee rond om een fotoboek samen te aan stellen. ‘Nu is het dan echt eindelijk zover om dat te gaan doen, althans dat hoop ik te gaan realiseren. We zijn al een heel eind met de selecties, de vormgeving en de teksten.’ Het wordt een full-color boek, maar uiteraard met ook veel zwart-wit foto’s, 243x300 mm staand met een hard cover van bijna 250 pagina’s.

Selectie

In het boek, getiteld ‘Eye See’, een selectie uit heel veel onderwerpen, zoals de reeds genoemde dorpsfiguren (ook nieuwe niet bekende opnames), maar ook de serie South-Carolina (USA), Kunstacademie-tijd, Indonesië, Nieuw-Zeeland, Peru, reis-fotografie, concert-fotografie, opdracht-fotografie en ga zo maar door. ‘De nadruk ligt dus vooral op mijn vrije werk. Het was wel erg moeilijk om selecties te maken, kill your darlings, want er is zoveel’, glimlacht de fotograaf, die tegenwoordig in Steenwijk woont.

Om het nu echt van de grond te krijgen is Brunsting een crowdfunding gestart om de drukkosten te gaan financieren. Hiervoor kan hij steun gebruiken van belangstellenden, voor alle mogelijkheden is de site https://www.voordekunst.nl/projecten/8743-eye-see-fotoboek-albert-brunsting te raadplegen.

Albert Brunsting maakt het boek in samenwerking met de Meppeler vormgever Hilbert Heitmeyer en oud-Meppeler journalist Remco Rous. De levertijd en presentatie is nog niet bekend, maar het wordt in ieder geval voor 6 oktober, de dag dat Brunsting 65 wordt.