PCBO Meppel tekent Drents Muziekakkoord

Hoogeveen / Meppel - In aanwezigheid van koningin Maxima heeft Herman Langhorst, namens PCBO Meppel, het Drents muziekakkoord ondertekend. In dit akkoord belooft het Meppelse schoolbestuur het muziekonderwijs binnen de kindcentra te stimuleren.

Een aantal jaren geleden viel het koningin Maxima op dat er in Nederland relatief weinig aandacht is voor muziek in het basisonderwijs. Samen met Joop van den Ende en met medewerking van het ministerie van Onderwijs, richtte zij het platform ‘Meer Muziek in de Klas’ op. Al vanaf het begin is PCBO Meppel hier nauw bij betrokken.

Muziekonderwijs

Twee jaar geleden werd Langhorst uitgenodigd op paleis Noordeinde om mee te denken over mogelijkheden om het muziekonderwijs op de basisscholen te stimuleren. Kindcentrum Beatrix en kindcentrum Het Kompas waren direct enthousiast en hebben muziek weer als vast onderdeel toegevoegd aan het lespakket. Na de ondertekening van het muziekakkoord zullen ook de andere kindcentra van PCBO Meppel volgen. ‘Ieder kindcentrum mag dit akkoord op z’n eigen manier uitwerken, maar het grote doel moet daarbij duidelijk zijn: meer muziek in de klas’, aldus Langhorst.

Afgelopen donderdag werd de ondertekening feestelijk gevierd in de Tamboer in Hoogeveen met een vrolijk muziekprogramma, in aanwezigheid van de koningin. Tijdens het programma lieten de leerlingen van groep 4-5 van kindcentrum Beatrix hun muzikale vaardigheden zien. Samen met Pabo Stenden hadden ze een nummer op ukeleles ingestudeerd. Maxima gaf later aan dat het enthousiasme van de leerlingen van kindcentrum Beatrix diepe indruk op haar had gemaakt.

Nadruk

Afgelopen donderdag werd ook bekendgemaakt dat alle Pabo’s in Nederland toekomstige basisschoolleerkrachten weer gaan toerusten om muziekonderwijs te geven. Langhorst verzet zich al jaren tegen de eenzijdige nadruk op taal en rekenen. ‘Een brede ontwikkeling, waarin aandacht is voor muziek, bewegen en creativiteit stimuleert ook de andere schoolse vaardigheden zoals rekenen en taal.’