Natuurgebied Engelgaarde is een bijzondere boom rijker

Natuur- en recreatiegebied Engelgaarde, tussen Meppel en Ruinerwold, is een bijzondere boom rijker. Maandag is het kunstwerk onthuld. Een eerbetoon aan scheidend bestuurslid Mas Boom én een manier om extra donateurs te werven.

Aan de boom zweven uitgefreesde engeltjes, met daarop de namen van mensen die Stichting Engelgaarde een warm hart toedragen. Boom stopte drie jaar geleden als voorzitter van de stichting die het natuur- en recreatiegebied beheert.

Familie Boom

Tot een paar maanden geleden was hij secretaris van de stichting. ,,Bij zijn afscheid gaf hij ons een opdracht mee", zegt zijn opvolger, voorzitter Jaap Rumph. ,,Een cadeau voor zichzelf wilde hij niet, hij vroeg ons een manier te bedenken om meer mensen aan ons te binden."

Zo geschiedde. De ijzeren boom, gemaakt door de Meppeler kunstenaar Wessel de Ruijter, staat bij de waterberging en symboliseert wat de familie voor Engelgaarde heeft gedaan. ,,Mas is twaalf jaar voorzitter geweest. Daarvoor was het zijn vader, die het gebied kocht en ontwikkelde tot wat het nu is."

Nieuwe afspraak met gemeente

Na jaren onzekerheid over de inkomstenstroom is de toekomst weer hoopvol voor Engelgaarde. ,,We kregen 15.000 euro voor het onderhoud van het gebied van de gemeente. We hebben jaarlijks het dubbele nodig, de rest van de inkomsten kwam uit verpachting aan bijvoorbeeld duikers en jagers. En de mensen die de stichting een warm hart toedragen." Maar de gemeente kondigde een subsidiestop af.

Nu ligt er een nieuwe afspraak. De subsidie van de gemeente vervalt, maar in ruil daarvoor neemt de gemeente het onderhoud van het 24 hectare grote gebied voor rekening. De stichting blijft eindverantwoordelijk. Het akkoord is gegeven, maar staat nog niet zwart op wit. ,,Eerdaags tekenen we een convenant", zegt een tevreden Rumph.