Termijn zienswijzen windmolens is gesloten

Staphorst - De termijn om zienswijzen in te dienen tegen de conceptverklaring van geen bedenkingen voor de bouw van drie windmolens in Staphorst is gisteren gesloten. Honderden mensen zetten hun naam onder een bezwaarbrief.

Ondanks de pogingen om de overlast zo beperkt mogelijk te houden, ook qua geluid, is het verzet tegen de komst van de drie turbines van 212 meter hoog aanzienlijk. Het Comité Behoud De Lommert riep burgers de afgelopen tijd via Facebook op om namen onder de twintig pagina’s tellende zienswijze met bijlages in te dienen tegen de conceptverklaring van geen bezwaar die de gemeenteraad zes weken geleden afgaf aan Wij Duurzaam Staphorst.

Gisteren sloot de termijn van zes weken dat zienswijzen ingediend konden worden. Hoeveel namen het zijn, geworden, kan Behoud De Lommert niet exact zeggen. ‘Het zijn een paar honderd namen. Vaak zetten mensen hun naam, vergezeld van een korte tekst. Alles is eergisteren ingediend door Advocate Anne van Nus. ‘Het zal ons niet gebeuren dat we te laat zijn’, laat een woordvoerster van Behoud de Lommert weten. ‘Ook nu komen er nog namen binnen. Die zijn te laat.’

Bedrijven

De zienswijze is ook ingediend namens de 25 bedrijven in Staphorst, waarvan de meeste op De Baarge en de Bullingerslag gevestigd zijn. Bedrijfsleven en burgers trekken samen op. Het is een pittige brief waarin Van Nus de locatiekeuze bestrijdt, maar ook gaat ze in op de procedures, de criteria waar Wij Duuzaam Staphorst zich niet aan gehouden zou hebben en nog veel meer. Twintig pagina’s. In september neemt de gemeente raad een besluit over de vergunning. Als het goed is, worden alle zienswijzen meegenomen in de besluitvorming. Volgens de indieners kan de gemeenteraad na het lezen van dit alles niet anders dan het besluit heroverwegen.