‘Bo Bendsneyder is goed genoeg voor top 10’

Assen/Dwingeloo - De druk op een Grand Prix-coureur en zijn team is altijd groot, maar wanneer de thuisrace op het programma staat is die druk nog eens vele malen groter.

Voor het NTS RW Racing GP-team uit Dwingeloo en de coureurs Bo Bendsneyder en Steven Odendaal is de TT van Assen die belangrijke race. En de druk is extra hoog, nu men er na enkele tegenvallende resultaten op gebrand is een goed resultaat neer te zetten.

‘We begonnen het seizoen goed met Bo Bendsneyder, die in Argentinië en Amerika punten wist te scoren’, vertelt teammanager en ex-coureur Jarno Janssen. ‘Vanaf de races in Europa kunnen we zeggen dat de resultaten iets tegenvallen. Daar komt natuurlijk bij dat Steven Odendaal door zijn blessure een grote achterstand had opgelopen.’

Lastige periode

De Zuid-Afrikaanse coureur miste de wintertesten en de eerste drie wedstrijden door een infectie aan zijn voet. Hij werd tussentijds vervangen door de Zwitser Jesko Raffin, die bij zijn invalbeurten drie WK-punten scoorde. Odendaal heeft inmiddels vier wedstrijden gereden, maar nog geen punten gepakt.

‘Steven heeft een lastige periode achter de rug en dan is het moeilijk om competitief te zijn. Hij heeft op het gebied van rijtijd en fysieke training een achterstand op de concurrentie die moeilijk in te halen is’, legt Jarno Janssen uit. Ook Bo Bendsneyder boekte in de laatste paar wedstrijden geen succes. De jonge Rotterdammer rijdt zich in de trainingen regelmatig bij de top 15, maar bij de start geeft hij te veel plaatsen prijs. Het is inmiddels een veelbesproken probleem bij Bendsneyder, waar hij zelf en het team de laatste tijd veel op geoefend hebben. Janssen: ‘De eerste twee à drie ronden van een Moto2-race zijn cruciaal en de start is daar een onderdeel van. Als je terugzakt naar de vijfentwintigste plaats zit je al in verloren positie.’

Om de start van Bendsneyder te verbeteren, hebben coureur en team richting de TT hard gewerkt. Janssen: ‘Tot nu toe is de uitvoering te zwak geweest, maar ieder gevolg heeft een oorzaak. Die oorzaak moeten we onder de knie krijgen en dat doe je als team. Dat kun je niet alleen op Bo afschuiven. Wij doen er alles aan om de start voor hem te vergemakkelijken en tot nu toe gaat het al een stuk beter. Het blijft echter een momentopname en daar kun je moeilijk de vinger op leggen.’

Updates in aerodynamica

Ondanks de tegenvallende resultaten in de Europese wedstrijden kijkt Janssen met vertrouwen richting de thuisrace in Assen. Het Dwingeler team had bij de vorige wedstrijd in Barcelona enkele updates in aerodynamica ter beschikking, die op het TT Circuit een positief verschil kunnen maken. Daarnaast liggen er ook voor deze Nederlandse Grand Prix nog enkele nieuwe onderdelen op de plank, die de Japanse NTS-machine sneller moeten maken.

Ook het geloof in Bendsneyder en Odendaal is nog niet weg. ‘Bo moet verbeteren, maar ik geloof dat hij goed genoeg is voor de top 10. Er staat tijdens de TT natuurlijk ontzettend veel druk op, maar ook daarmee moet hij kunnen omgaan. Vorig jaar reed hij een heel sterke race in Assen en hopelijk kan hij dat dit jaar herhalen. Steven moet zich de komende twee wedstrijden wel laten zien, want ook wij beginnen binnenkort met de onderhandelingen voor volgend jaar. Hopelijk kan de race in Assen ze de motivatie geven om dat stapje extra te zetten. Als we punten meenemen vanuit Assen kunnen we tevreden zijn. En het doel is om in de eerste ronden goed door te komen’, aldus Jarno Janssen.

Door: Barry de Vries