NK Jeugdschaak vindt voor derde en laatste keer in Meppel plaats

Meppel - Honderdtwintig jonge topschakers komen zaterdag naar Meppel voor de Chessity Nationale Pupillendag. Dit NK schaken voor kinderen tot en met negen jaar heeft opnieuw de Meppeler Schaakvereniging (MSV) als organisator, onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

In de lokalen van Stad & Esch kruipen de jongste schaaktoppers van Nederland achter de borden, om in zeven speelrondes uit te maken wie zich nationaal kampioen(e) in zijn of haar leeftijdscategorie mag noemen.

Het is het derde jaar op rij dat dit NK in Meppel wordt gehouden, en tevens het laatste. ‘We stoppen niet omdat we het zat zijn, hoor’, zegt MSV-bestuurslid Jacqueline Wouda. ‘Het is een geweldig evenement waarin we met veel plezier onze tijd en energie steken. Maar het kampioenschap rouleert elke drie jaar van locatie. Volgend jaar is weer een andere plaats aan de beurt, waarschijnlijk Maastricht.’

Schaakfeestje

Meppel heeft in de afgelopen twee jaar naam gemaakt in de schaakwereld door een fantastisch georganiseerd toernooi neer te zetten, dat door alle spelers en hun ouders als een waar schaakfeestje wordt ervaren. ‘Daar gaan we dit jaar weer voor en omdat het onze laatste keer is, proberen we het nog extra feestelijk te maken’, zegt Wouda.

De organisatie beperkt zich niet tot alleen het schaaktoernooi, maar ook tussen de partijen door is van alles te doen. Zo komt internationaal meester en elfvoudig Fries kampioen Migchiel de Jong naar Meppel om een simultaan te spelen tegen de jeugdschakers. Kinderen die hun energie kwijt willen, kunnen knotshockeyen, en met puzzels en kleine spelletjes zijn leuke extra prijsjes te verdienen. Ook is er een ‘meet and greet’ met kinderboekenschrijfster Joyce van der Meijden, die het tweede deel van haar jeugdboekenserie over Simon de Schaker komt signeren.

‘Als klap op de vuurpijl komt kindercircus Okidoki een voorstelling geven. Terwijl wij de eindstand opmaken en alles klaarzetten voor de prijsuitreiking - altijd even een ‘dood’ halfuurtje, aan het eind van zo’n lange schaakdag - kunnen de kinderen genieten van het circus. Dat is toch superleuk?’

Wifi

MSV is blij met de samenwerking met Stad & Esch. ‘De school biedt ons niet alleen een geweldige locatie, maar denkt ook echt met ons mee. Zo bouwen de conciërges vrijdagmiddag een prachtig podium voor ons op en zorgt de ict-afdeling dat we overal over goede wifi beschikken.’ Dat laatste is niet alleen fijn voor de bezoekers, maar ook essentieel voor het toernooi. De partijen van belangrijke schaaktoernooien zoals NK’s worden tegenwoordig altijd live via internet uitgezonden, zodat de gehele wereld kan meekijken met de zetten.

Een van de spelers die gevolgd kan worden is de net 8-jarige Milton Talen Alarcón uit Staphorst, jeugdlid van MSV. Vorig jaar kreeg hij een wildcard van de schaakbond en hij maakte die waar met een zeer verdienstelijke tiende plek. Dit jaar plaatste hij zich op eigen kracht door ongeslagen regionaal kampioen te worden. ‘Milton heeft het afgelopen jaar heel veel toernooien gespeeld en schaakt steeds beter’, vertelt Wouda. ‘Dat hij zich weer met de landelijke top mag meten, is dan ook echt verdiend.’

Voor meer informatie: www.nationalepupillendag.org